26 sept. 2018 | 11:46

VIDEO Spațiul din București unde copiii învață meseria viitorului

VIDEO ACTUALITATE

RoboHub e un spațiu dedicat cursurilor de robotică și programare. Avantajul, spre deosebire de alte inițiative similare, e că intenția e de a-i ajuta și pe copiii din familiile dezavantajate.

Spațiul RoboHub a fost gândită să deschidă drumul spre tehnologie și spre o gândire analitică copiilor din familiile dezavantajate din București și zonele adiacente. Acesta se regăsește într-o zonă centrală, aproape de Piața Romană, și în fiecare weekend, din 29 septembrie, va găzdui cursuri de programare.

Intenția e de a-i pregăti pe copii pentru programarea roboților. Astfel, începutul îl fac cu Minecraft Education și MakeCode, dar pe listă sunt și platforme ca Arduino și Raspberry Pi.

Ziceam de copii din familii dezavantaje. Ei bine, cursurile vor fi gratuite pentru cei care primesc bursă socială și vor fi subvenționate pentru copiii care provin din familii cu un venit maxim de 4.000 de lei. Înscrierile se pot face online, pe site-ul organizației E-Civis, cea care a și pornit proiectul.

Locurile vor fi ocupate în ordinea înscrierilor. Va fi o listă de așteptare dacă e depășit numărul maxim de copii în fiecare grupă.

Fiecare tip de curs va avea câteva zeci de participanți și o durată de o lună. Ideea e ca un număr cât mai mare de copii să ia contact direct cu robotica și programarea și să aibă astfel ocazia să testeze platforme software și hardware care să le asigure un viitor.

Din 29 septembrie vor începe cursurile de Introducere în programarea roboților și Programarea cu MakeCode și Micro:Bit. La sfârșitul lunii octombrie vor mai fi introduse încă patru tipuri diferite.

RoboHub (2)

„Am ales roboții ca mijloc de învățare din mai multe motive, identificate inclusiv în lucrări academice: atelierele cu roboți sunt activități practice, care presupun o gândire critică și creativă.

Dincolo de acest lucru, îi ajută pe copii să reflecte și asupra naturii umane prin analizarea modului complex în care un robot trebuie programat pentru a efectua acțiuni, cum ar fi pășitul sau comunicarea prin cuvinte”, a declarat Ana-Maria Stancu, inițiator și președinte E-Civis.

E-Civis este o asociație activă în România din 2009, membră la nivel local și european a Digital Skills and Jobs Coalition, dar și a Rețelei Europene de Robotică. Intenția organizației este să asigure accesul egal la tehnologie pentru toți copiii și tinerii, concentrându-se pe zone sărace din sudul țării și din Moldova. În egală măsură, se adresează și copiilor din București ale căror familii nu își permit un curs de robotică sau programare.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele