21 nov. 2018 | 09:28

Invenția omului de șase ori mai fierbinte decât Soarele tocmai a fost creată

ACTUALITATE
Invenția omului de șase ori mai fierbinte decât Soarele tocmai a fost creată

Oamenii de știință încearcă, de decenii bune, să recreeze puterea Soarelui pe Pământ, iar acum avem parte de un succes notabil.

O echipă din China nu doar că a reușit să recreeze temperaturile din interiorul Soarelui, ci a reușit să și depășească acest prag. Echipa de la Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) a reușit să încălzească plasma din interiorul reactorului la 100 de milioane de grade Celsius, o temperatură de șase ori mai mare decât a Soarelui.

În interiorul stelelor, hidrogenul fuzionează în heliu, iar apoi în elemente mai grele. Procesul de fuziune eliberează cantități imense de energie, iar produsele secundare nu sunt radioactive. Pe Pământ, singura putere nucleară pe care o folosim este fisiunea, care necesită materiale radioactive și care implică riscuri majore.

E ușor de înțeles, astfel, de ce există un interes major pentru fuziune, doar că este extrem de dificil de realizat acest proces. Un reactor de tipul tokamak este cel mai bun folosit până acum. Acesta încălzește hidrogenul la temperaturi mari, până devine plasmă. Apoi, câmpuri magnetice comprimă această plasmă, în camera toroidală a reactorului. Anumite molecule vor fuziona și vor elibera energie. Din păcate, până acum, toate reactoarele tokamak au consumat mai multă putere decât au produs.

Reactorul de la Hefei Institutes of Physical Science a fost pornit în 2006, pentru a face experimente cu fuziunea nucleară. În cel mai recent, cercetătorii au combinat patru metode de încălzire pentru a ajunge la 100 de milioane de grade Celsius.

Procesele de încălzire au dus la apariția fuziunii în reactor, dar rezultatul net nu a fost unul pozitiv. Temperatura maximă a fost susținută timp de 10 secunde.

În cadrul celui mai nou experiment, a fost studiat modul în care plasma se comportă la temperaturi atât de înalte. Asta ar putea duce la apariția unor reactoare mai bune în viitor. O echipă de la MIT lucrează la un reactor tokamak, despre care aceștia spun că va putea genera energie prin fuziune, în câțiva ani.