04 dec. 2018 | 12:39

RCA la supra preț: amendă uriașă pentru greii asigurărilor c-au încercat să-ți ia mulți bani

ACTUALITATE
RCA la supra preț: amendă uriașă pentru greii asigurărilor c-au încercat să-ți ia mulți bani

Mai mulți asiguratori au fost amendați de Consiliul Concurenței pentru că s-au înțeles între ei să elimine concurența și să majoreze concertat prețul polițelor RCA. Ai plătit mai mult și nici măcar n-ai știut de ce.

Această fraudă de mar anvergură a avut loc în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016. În toți acești ani, tu, ca șofer, ai plătit un RCA mai scump decât ar fi trebuit și oriunde te duceai, prețul era cam același pentru că mulți asiguratori s-au înțeles între ei să câștige mai mult de pe urma ta și a celorlalți deținători auto.

În total, Consiliul Concurenței a amendat nouă companii de asigurare, plus Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Amenzile totale se ridică la aproape 53 de milioane de euro, după cum au identificat cei de la G4Media.

Acest UNSAR a facilitat majorarea concertată a tarifului pe RCA, care a dus la restrângerea substanțială a concurenței pe piața asigurărilor. Mai exact, societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, după ce s-au întrunit la o conferință și au pus țara la cale, cum s-ar spune.

„Asociaţiile au un rol important şi este legitim ca membrii acestora să se întâlnească şi să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preţuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa. Pe o piaţă concurenţială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiţii avantajoase, fiecare stabilindu-şi în mod independent politica de tarife în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit sursei citate.

Care sunt asiguratorii implicați și ce amenzi au primit

  • Allianz – Ţiriac Asigurări SA – 43.442.939 lei;
  • Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA – 36.970.408 lei;
  • Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA – 22.037.026 lei;
  • Carpatica Asig SA – 26.858.238 lei;
  • Euroins România Asigurare-Reasigurare SA – 6.346.453,60 lei;
  • Generali România Asigurare Reasigurare SA – 21.445.106 lei;
  • Groupama Asigurări SA – 35.378.902 lei;
  • Omniasig Vienna Insurance Group SA – 40.529.090 lei;
  • Uniqa Asigurări SA – 13.570.597 lei;
  • UNSAR – 160.436 lei.

Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

Pentru Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizaţia de funcţionare.

Și totuși, nu poți să nu te întrebi de ce șoferii nu-și primesc înapoi diferența de bani pe care au plătit-o în plus. Corect ar fi ca banii pe amenzi să fie distribuiți tuturor șoferilor care au fost țepuiți în acești ani.

Ce recomandă Consiliul Concurenței asiguratorilor pentru o bună funcționare a pieței:

  • introducerea posibilităţii de compensare directă;
  • asigurarea accesului la cazierul de conducător auto;
  • rafinarea criteriilor de risc folosite în calculul tarifului de primă;
  • luarea în calculul a clasei bonus/malus a istoricului șoferului, nu doar a combinației unice șofer-vehicul;
  • declararea la emiterea poliței a tuturor șoferilor uzuali ai vehiculului (în vederea evaluării mai precise a riscului de daună). În urma introducerii acestei prevederi, evoluţia primelor va fi diferită de la caz la caz (în unele cazuri, în care riscurile cresc, primele vor fi mai mari iar pentru cazurile în care riscurile se diminuează primele vor fi mai mici).