15 mart. 2018 | 20:20

Raspberry Pi 3 este cea performantă soluție pentru dezvoltatorii amatori

ACTUALITATE
Raspberry Pi 3 este cea performantă soluție pentru dezvoltatorii amatori

În cazul în care ți-ai dorit de mult să-ți faci un proiect hardware interesant în confortul căminului, Raspberry Pi 3 este cea mai nouă și performantă soluție.

Fundația Raspberry Pi a vândut în ultimii ani câteva milioane de plăci hardware pentru dezvoltare. Acestea sunt incredibil de ieftine și au ajuns să fie folosite într-o serie de proiecte din ce în ce mai complexe. Pentru a facilita efectuarea unor configurații mai elaborate, aceeași fundație face eforturi pentru a-și actualiza oferta la intervale de timp regulate.

Cea mai nouă creație ieșită din laboratoarele de cercetare și dezvoltare de la Raspberry Pi Foundation este intitulată Raspberry Pi 3 Model B+. Dacă nu era evident din titlu, reprezintă o versiune modernizată a vârfului de gamă Raspberry Pi 3. Un pic mai rapidă și cu o parte de rețelistică îmbunătățită, are șanse mari să faciliteze materializarea unor concepte care în trecut necesitau PC-uri de zece ori mai scumpe.

Noua placă de dezvoltare Raspberry Pi 3 Model B+ este construită în jurul unui SoC quad core ARM Cortex-A53 tactat la 1,4Ghz cu suport pentru instrucțiuni computaționale pe 64 de biți. Suportă nativ atașarea unui modul Gigabit Ethernet prin USB, cât și dual-band Wi-Fi sau Bluetooth.

În funcție de proiectul pe care îl ai în minte, s-ar putea să te încânte teribil suportul pentru Power-over-Ethernet, menit să faciliteze alimentarea plăcii de dezvoltare printr-un cablu de rețea. Acesta este primul model care suportă standardul de alimentare PoE.

Managementul termic a fost îmbunătățit, iar placa ar trebui să fie semnificativ mai rece. Cei care și-au propus să booteze de pe un stick USB vor avea o viață mai ușoară cu Raspberry Pi 3 Model B+. Ca și comparație, modelul de acum un an funcționa în jurul unui procesor quad core tactat la 1,2GHz. Saltul la 1,4GHz a fost posibil datorită îmbunătățirilor pe partea termică. Prețul pentru noua placă a rămas neschimbat și poate fi achiziționată cu 35 de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele