Primăria București, mai aproape de a-ți interzice debranșarea de la RADET
Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect care le va interzice anumitor blocuri din București să se debranșeze de la RADET. Practic, dacă proiectul va fi implementat, străzile vizate vor intra sub monopolul RADET.
Ideea este una mai veche, care a apărut în vara lui 2017. Atunci, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Capitală, în care era menționată și intenția stabilirii de zone unitare de încălzire în București. În cadrul acestora ar trebui să existe un singur sistem de termoficare, respectiv cel centralizat, adică RADET.
Cu alte cuvinte, dacă ai norocul să stai pe una dintre străzile vizate de proiect – care sunt în jur de 4.700 – nu o să mai ai opțiunea de a-ți instala o centrală individuală.
Pentru a susține inițiativa, Primăria Capitalei a comandat și un studiu pe această temă. Potrivit acestuia, principala amenințare care recomandă implementarea măsurii este extinderea agresivă a centralelor de apartament – furnizorii vin cu pachete avantajoase, care includ serviciile de mentenanță și revizie a centralei.
Studiul mai precizează că, dacă în zona analizată există potențial de dezvoltare imobiliară, se va urmări includerea acesteia în zona unitară a SACET. De asemenea, acesta susține că se știe faptul că majoritatea condominiilor construite în ultimii 10-15 ani au fost prevăzute cu centrale proprii de bloc chiar și în zonele în care se află rețele SACET.
Pentru a delimita zonele unitare de încălzire, autorii studiului au avut în vedere trei criterii: densitatea de consum (cantitatea anuală de gigacalorii pe metrul de traseu de rețea), pierderile din rețele și valoarea estimată medie a investițiilor în reabilitare necesare, calculată în lei pe metrul de traseu de rețea.