24 mai 2018 | 11:15

Testarea eșuată a rachetei care îi frânge aripile lui Putin

ACTUALITATE
Testarea eșuată a rachetei care îi frânge aripile lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin s-a lăudat la începutul acestui an că are o rachetă cu propulsie nucleară cu o putere nelimitată, însă testarea acesteia s-a dovedit a fi un mare eșec.

Racheta cu propulsie nucleară a fost testată de patru ori din noiembrie până în februarie și de fiecare dată s-a prăbușit, potrivit unor surse care au preferat să rămâne anonime.

Acestea au precizat că cel mai lung zbor de testare a durat cel mult două minute, înainte ca racheta să zboare aproximativ 35 de kilometri și să se prăbușească. Cel mai scurt test a durat patru secunde și racheta a zburat aproximativ 8 kilometri.

Arma, la care inginerii au început să lucreze încă din anii 2000, utilizează, cel mai probabil, un motor clasic pentru decolare, înainte să facă trecerea pe unul nuclear pe durata zborului.

Testele au arătat că motorul nuclear al rachetei nu a reușit să inițieze trecerea și, prin urmare, arma nu a putut să ofere rezultatul cu care Putin se lăuda.

Sursele au declarat că testele au fost cerute de oficiali de la Kremlin, în ciuda obiecțiilor din partea inginerilor, care și-au exprimat îngrijorarea că sistemul era încă într-o fază incipientă.

În timpul unei declarații din martie, Putin a susținut că racheta este capabilă să zboare în orice punct al lumii, fără dă fie detectată de scuturile antirachetă. În același discurs, Putin a a mai vorbit despre un arsenal de noi arme hipersonice, despre care a zis că sunt invincibile.

Acest tip de rachete sunt propulsate cu ajutorul unui tun electromagnetic, care folosește forțele electromagnetice în locul prafului de pușcă. Astfel, el oferă o distanță și o putere mai mare de acțiune, iar de aici vine și interesul lui Putin pentru dezvoltarea unei astfel de arme.

Tot atunci, Putin a declarat că rușii lucrează la Kinjal, ultima versiune a unei rachete pe care o dezvoltă din 1980. Și despre aceasta el a spus că poate livra atât bombe nucleare, cât și bombe convenționale, la distanțe de mii de kilometri.