13 mai 2018 | 08:18

Punga de plastic găsită în cel mai adânc loc de pe Pământ

ACTUALITATE
Punga de plastic găsită în cel mai adânc loc de pe Pământ

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului – se află în Oceanul Pacific și este adâncă de aproximativ 10.972 metri. Dar dacă credeai că poluarea cu plastic nu a ajuns până aici, țin să te anunț că te-ai înșelat.

Un studiu îți arată că nici cel mai adânc loc de pe Pământ nu mai este ferit de deșeurile din plastic. Cercetătorii au găsit o pungă de plastic la o adâncime de 10.898 de metri.

Oamenii de știință au descoperit imaginea în timp ce analizau o colecție de videoclipuri și fotografii preluate de la 5.010 scufundări. Datele au fost înregistrate în ultimii 30 de ani și au fost recent publicate.

Dintre deșeurile înregistrate în baza de date, plasticul era cel mai răspândit, iar pungile din plastic, în special, constituiau cea mai mare sursă de gunoaie de plastic. Pe lângă acestea, au mai fost identificate materiale precum cauciuc, metal, lemn și pânză.

Majoritatea materialelor plastice găsite, în proporție de 89%, erau plastice de unică folosință, precum sticlele de apă.

Cu toate că Groapa Marianelor poate părea o zonă întunecată și lipsită de viață, aceasta găzduiește mai multe forme de viață decât te așteptai. Navele Okeanos Explorer au cercetat regiunea în 2016 și au găsit specii precum corali, meduze și caracatițe.

Studiul recent a constatat că 17% din imaginile înregistrate arătau cum plasticul afectează viața animală. Astfel, au fost surprinse imagini în care animalele sunt prinse în deșeurile respective.

Acesta este doar unul dintre studiile care îți arată cât de răspândită este poluarea cu plastic la nivel mondial.

Materialele plastice de unică folosință sunt practic peste tot și, odată ajunse în sălbăticie, durează sute de ani sau mai mult până să se descompună în totalitate. De asemenea, echipamentele de pescuit aruncate reprezintă o sursă majoră de poluare.

În mod clar oceanul conține mai mult decât o pungă de plastic, dar acest caz particular îți reamintește cam cât de mare este impactul omului asupra mediului înconjurător.