23 aug. 2018 | 13:47

Cea mai nouă și mai exactă hartă a Pământului îți arată unde trăim

ACTUALITATE
Cea mai nouă și mai exactă hartă a Pământului îți arată unde trăim

Toate hărțile care înfățișează Pământul suferă alterări mai mici sau mai mari, însă noua proiecție este cea mai precisă de până acum.

Hărțile care îți arată planeta sunt diverse, iar fiecare încearcă să corecteze unele imperfecțiuni, doar ca să facă loc altora. Problema apare pentru că încercăm să desfășurăm o sferă într-un plan bidimensional, iar asta duce la diverse probleme de reprezentare. Toate hărțile pe care le-ai văzut până acum au astfel de probleme, însă cea mai nouă reduce la minimum aceste lipsuri.

Trei cartografi au creat o nouă reprezentare a hărții planetei, care îți oferă o imagine precisă asupra dimensiunii fiecărui continent, cu cele mai puține distorisuni posibile.

Noua hartă este denumită ”proiecția cartografică a Pământului egal” (Equal Earth Map Projection) și a fost creată de Bojan Savric, Tom Patterson și Bernhard Jenny.

harta pamantul egal

Proiecția Mercator, cea mai des întâlnită, a fost creată în 1569 și e încă folosită la scară largă. Cu toate acestea, deformează masiv continentele, astfel că Africa pierde o bună parte din dimensiuni, în timp ce Rusia și Groenlanda sunt întinse.

Longitudinile de pe noua proiecție sunt așezate egal și nu se curbează foarte mult. Acestea copiază aspectul arcelor eliptice ale globului.

Raportul de aspect înălțime-lățime este de 1:2,05458 și este foarte apropiat de raportul natural al unei sfere. De asemenea, liniile de la pol reprezintă 0,59247 lungimea Ecuatorului.

Cei trei cartografi au creat noua proiecție ca răspuns la situația școlilor din Boston, care au adoptat harta Gall-Peter, pentru a înfățișa corect mărimea continentelor.

”Am căutat proiecții alternative dar niciuna nu a îndeplinit toate criteriile estetice. Atunci ne-a venit ideea să creăm un nou tip de proiecție, care oferă un aspect mai plăcut și mai realist pentru continente, iar apoi ne-am gândit să numim harta ”Pământul Egal””, au explicat autorii.