27 dec. 2018 | 13:30

Ce se va întâmpla cu procesoarele AMD și Intel în 2019

ACTUALITATE
Ce se va întâmpla cu procesoarele AMD și Intel în 2019

Piața procesoarelor părea a fi una predictibilă, însă în urmă cu doi ani AMD a redevenit competitorul temut pentru Intel. AMD a adus procesoare cu mai multe nuclee și fire de execuție și la prețuri mai mici, iar Intel este obligată să facă schimbări majore. Ce se va întâmpla în 2019?

Practic, AMD a învigorat piața de procesoare și noi doar ne putem bucura pentru că acestă competiție renăscută dintre AMD și Intel înseamnă pentru noi mai multe procesoare, mai performante și mai ieftine. Anul 2019 ar trebui să aducă și mai multe schimbări. La ce să ne așteptăm?

Pentru Intel, tehnologia de producție de 14 nm rămâne rege

În 2018, Intel a anunțat că procesoarele sale pe tehnologia de fabricație de 10 nanomilimetri vor fi disponibile abia la finalul anului 2019. Între timp, este de așteptat ca Intel să continue cu procesoare de 14 nanomilimetri chiar dacă se confruntă cu o lipsă severă datorită unei cereri neașteptate.

Estimările cele mai conservatoare arată că acest deficit se va termina în primul trimestru al anului, dar alte estimări arată că lipsa s-ar putea extinde până în al treilea trimestru al anului 2019. Oricum ar fi, asta înseamnă că nu vom vedea mari scăderi de prețuri de la Intel decât atunci când procesoarele de 10 nm vor intra pe piață.

Intel a adus pe piață a treia generație de 14 nm Coffee Lake anul acesta și este de așteptat ca și în 2019 să apară mai multe produse de 14 nm. De asemenea, am putea vedea dezvăluit și seria de procesoare HK, cipuri bazate pe procesoarele Coffee Lake, dar fără placa video integrată. Asta i-ar permite companiei să realizeze cipuri capabile de un overcloack mai mare datorită unei răciri mai eficiente.

Un alt lucru la care să ne uităm este tehnologia Foveros care-i va permite lui Intel să construiască cipuri pe verticală. De ce ar pune Intel componentele unui procesor una peste alta? Pentru a îmbunătăți puterea acestuia fără să schimbe procesul de fabricare la 10 nanomilimetri. Cu alte cuvinte, cu Foveros, Intel va putea suprapune diferite componente ale SoC-ului pentru o performanță sporită.

Între timp, AMD merge pe 7 nm

Lisa Su, șefa AMD, a anunțat că microarhitectura Zen 2 va fi împerecheată cu procesoare de 7 nm pe parte de servere. Acele procesoare se vor vinde începând din 2019, ceea ce însemnă că AMD va avea pentru prima dată în istorie un avans tehnologic peste Intel. De asemenea, ne așteptăm ca AMD să lanseze Ryzen 3000, cel mai mic procesor de pe piață, cândva în al doilea trimestru al 2019.

Există multe zvonuri despre Ryzen 3000, dar nu știm încă nimic concret. Beneficiul unui cip mai mic este acela că poate aduna mai multe nuclee sau procesoare care consumă mai puțină energie și generează mai puțină căldură. Dar cel mai important, va scădea prețul per nucleu, ceea ce este binevenit.

Intel are o cotă de piață covârșitoare atât pe PC-uri, cât și pe servere, adică 83%, respectiv 95%. Este clar că aceste numere vor scădea și AMD va începe să recupereze teren. Intel se confruntă cu o lipsă de capacitate de producție datorită unei cereri record, în timp ce AMD are o capacitate suficientă pentru procesoarele de 12 nm și 14 nm.

În 2019, AMD ar putea aduce procesoare mai ieftine și mai dense pe piață cu mult timp înainte Intel, câștigând astfel un avantaj tangibil atât pe PC-uri cât și pe servere datorită tehnologiei de producție de 7 nm.