18 oct. 2018 | 20:17

Cartea care îți arată cum a fost când a ajuns omul pe Lună

ACTUALITATE
Cartea care îți arată cum a fost când a ajuns omul pe Lună

Chitaristul formației Queen Brian May a lansat o carte care îți arată cele mai fascinante fotografii din spațiu, de la ce a văzut Neil Armstrong când a pășit pe Lună și până la primul selfie făcut altundeva decât pe Pământ.

Cartea se numește „Mission Moon 3-D” și își propune să arate oamenilor de pretutindeni să trăiască de acasă călătoriile în spațiu, prin intermediul fotografiilor care au documentat evenimentele care au dus la aterizarea pe Lună din iulie 1969. Printre fotografiile de neuitat din carte se numără o poză cu Neil Armstrong mergând pe Lună și un selfie cu Buzz Aldrin, companionul lui Armstrong.

Pentru a ajunge în posesia acestor fotografii, echipa de cercetare din spatele cărții a folosit arhivele NASA și surse din Rusia. Rezultatul final este cea mai mare colecție de fotografii cu programul Apollo de până acum, care întrunește peste 150 de imagini unice, cum nu ai mai văzut.

De la spațiu la rock la spațiu

Cum a ajuns însă ca un chitarist legendar să fie lanseze o carte de astronomie? Ei bine, se pare că May are un doctorat în astrofizică. El a învățat trei ani astronomia la Imperial College London, dar apoi a urmat succesul cu trupa Queen, care l-a smuls din zona științei.

După una din cele mai lungi pauze studențești din lume, May s-a înscris din nou la ICL, pentru a-și continua studiile. După un an de studiu, teza lui de doctorat a fost gata. De atunci, pasiunea lui pentru astronomie a continuat. A lucrat ca cercetător pentru ICL și a publicat trei cărți de astronomie – teza lui de doctorat – „A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud”, „Bang!” (carte pe care a scris-o alături de Patrick Moore) și „The Cosmic Tourist” (carte scrisă alături de Chris Lintott).

Fotografiile cu istoria călătoriilor în spațiu care fac cât o mie de cuvinte

May și Dave Eicher, editorul revistei Astronomy, sunt co-autorii cărții de fotografii. Cei doi vor să pună într-o nouă lumină cursa dintre două mari companii spațiale – NASA a americanilor și Roscosmos a rușilor.

Fotografiile din cartea lui May și Eicher explorează acea parte de interes uman din marile călătorii spațiale – mintea oamenilor curajoși care s-au avântat în spațiu și prieteniile dezvoltate între ei odată ce au ajuns dincolo de atmosfera terestră. Pozele sunt însoțite de relatări cu amintiri ale astronauților Apollo, precum Charlie Duke și Jim Lovell. Mai mult, există și o secțiune de tip memoriu, pentru acei astronauți care și-au pierdut viața în timpul misiunilor spațiale.

Dacă ești curios în privința cărții, o poți găsi la pre-comandă aici. Lansarea oficială va fi însă pe 22 octombrie. Pe site-ul oficial ți se explică exact ce își propune această carte: „Această carte celebrează nu doar 50 de ani de la Apollo 11 și primii pași pe Lună, dar realizările tuturor eroilor sovietici și americani care și-au riscat și uneori și-au pierdut viața în cursa către Lună”.

Până una alta, iată o mică mostră a ceea ce vei găsi în carte:

carte cu fotografii din spatiu

Coperta cărții noi îl arată pe Charlie Duke, pilotul de pe Apollo 16, pășind pe suprafața Lunii în căutare de mostre geologice, pe 21 aprilie 1972

carte cu fotografii din spatiu

O fotografie cu Yuri Gagarin și Sergei Korolev, care poate fi văzută în primul capitol al cărții, denumit „Cursa începe”

carte cu fotografii din spatiu

Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spațiu în timpul Misiunii Gemini XII din 1966. Această fotografie apare în capitolul trei al cărții.

carte cu fotografii din spatiu

Răsărit de Pământ pe Lună, prins într-o fotografie unică de către echipa Apollo 11

carte cu fotografii din spatiu

O fotografie cu Neil Armstrong lângă modulul lunar, la câțiva metri de el fluturând steagul Americii

carte cu fotografii din spatiu

Astronauții Neil Armstrong și David Scott așteaptă sosirea echipelor de recuperare, după încheierea cu succes a misiunii Gemini VIII.