Primul român care a murit din cauza virusului West Nile
Un bărbat din județul Galați a decedat din cauza infecției cu virusul West Nile, transmis doar prin intermediul înțepăturii de țânțar. Este primul deces cauzat de acest virus din țară.
Ministerul Sănătății a transmis că persoana decedată este un bărbat în vârstă de 79 de ani și că nu există riscul unei epidemii. Totodată, ministerul precizează că meningitele cu virus West Nile depistate la noi în țară sunt sporadice și că nu există motive de îngrijorare.
Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) susține că de la începutul supravegherii, respectiv de pe data de 2 mai și până în prezent, au fost detectate 23 de cazuri de infecție. 11 dintre acestea au fost înregistrate în săptămâna 1-8 august.
De asemenea, CNSCBT precizează că cele mai multe persoane infectate cu virusul West Nile au fost înregistrate în județul Dolj (5). În Iași au fost înregistrate patru cazuri, în Brăila și Ilfov avem două cazuri identificate, iar în capitală și în Bihor, Bacău, Galați, Teleorman și Vrancea a fost înregistrat câte un singur caz.
Cu toate că nu există riscul unei epidemii, Ministerul Sănătății le recomandă autorităților locale să acorde mai multă importanță și să intensifice procedurile de dezinsecție, pentru a preveni răspândirea infecției.
Principalele simptome ale bolii sunt febra, durerile de cap, durerile musculare, vărsăturile și erupțiile cutanate. Specialiștii avertizează însă că infecția este una înșelătoare și circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome.
Trebuie menționat și faptul că nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul în care pacientul prezintă simptome de o severitate medie, starea lui se îmbunătățește după câteva zile, fără un tratament. În cazul simptomelor grave precum sensibilitate crescută la lumină, rigiditate a gâtului, frisoane și convulsii este necesară internarea pacientului.