08 feb. 2018 | 21:30

Victimele de care nu discută nimeni când vorbim de poluarea apelor

ACTUALITATE
Victimele de care nu discută nimeni când vorbim de poluarea apelor

Atunci când ne gândim la poluarea apelor cu plastic, ne gândim la țestoase prinse în peturile de bere și la păsări ale mării care se îneacă cu deșeuri.

Cu toate astea, nu doar vietățile mai mici și fragile sunt victime ale poluării apei. Un nou studiu arată că cele mai mici particule de plastic din apă pot afecta cele mai impunătoare vietăți ale oceanului. O echipă de cercetători din SUA, Australia și Italia au explicat că balenele și rechinii sunt afectați de poluarea apelor cu particule minuscule, invizibile pentru ochiul uman, de plastic, care plutesc în oceanele lumii.

Studiul a fost publicat în Trends in Ecology and Evolution. Acesta a arătat că balenele și rechinii ingerează plastic, iar microparticulele le blochează capacitatea de a absorbi nutrienți. Mai mult, ele au și consecințe toxice.

În cazul balenelor, hrana pe care o consumă este filtrată înainte. Ele înghit sute de metri cubi de apă, pe care îi filtrează pentru a ingera planctonul. Cu toate astea, microparticulele de plastic trec de acest filtru și ajung în organismul lor.

Până acum, multe balene au fost găsite eșuate pe plajele din întreaga lume. În stomac, ele aveau extrem de mult plastic. Așadar, aceste animale care erau deja amenințate de pescuitul excesiv, sunt puse acum și sub riscul intoxicării cu plastic.

De unde vin însă toate aceste microparticule de plastic? Din multe surse. Pe de o parte, ele provin de la bucăți mai mari de plastic care s-au degradat și descompus în apă. Pe de altă parte, pot veni de la produsele de îngrijire care conțin microcapsule, cum sunt pastele de dinți și gelurile de duș exfoliante.

Soluția evidentă pare să nu mai folosim asemenea produse și să reciclăm. Însă nu este atât de simplu. Companiile trebuie să renunțe la moda microparticulelor, iar guvernele trebuie să găsească modalități de a elimina plasticul existent din apă. Mai mult, guvernele trebuie să atragă atenția populației asupra problemei. Dacă rechinii și balenele, stâlpii ecosistemelor marine, ajung pe cale de dispariție, bunul mers al acestor lumi subacvatice delicate poate fi alterat irevocabil.