Poliția Română n-a fost niciodată o instituție iubită de români, dar mare parte din timp e ignorată. Asta până pe 30 iulie, când instituția a ieșit să iasă din „anonimat” direct în ochii tuturor.
Undeva la mijlocul lunii iulie, în România a intrat o mașină cu numărul de înmatriculare „MUIEPSD”. S-a râs pe net, s-au făcut poze, s-au dat mai departe, poliția l-a întrebat pe șofer de câteva ori ce-i cu el, lucrurile au mers înainte. Unii au urât mesajul, alții l-au aplaudat cum aplauzi un meci de divizia B într-o zi monotonă de vară.
[related]
Pe 30 iulie, Poliția Română, mânată de un simț puternic al dreptății, l-a oprit pe șofer, i-a luat numerele, i-a luat permisul, i-a făcut proces verbal și l-a amenințat cu dosar penal. Astfel, dintr-o glumă bună sau proastă Poliția a făcut un caz național, cât de cât, și penibilul a continuat mai puternic cu lupta de pe Facebook.
E necesar și liniștitor să avem o listă cu modul în care instituția a patinat în penibil cam cum face un cetățean lipsit de viziune pe termen lung.
Poliția Română există pe Facebook ca să pună poze cu polițiste, să mai distribuie mesaje de la Europol și, în principiu, să-ți aducă aminte că instituția există. În aceeași sferă a inutilității există și sistem de review-uri pe pagină. Un om, într-o zi relaxată de primăvară între Paște și Crăciun, s-a gândit că cetățenii ar trebui să dea rating poliției. Și după?
Sistemul de rating e excelent pentru aproape orice afacere din lumea asta, fie pe Google, fie pe Facebook sau orice altă platformă. E irelevant ce rating are Poliția Română pe Facebook. Dar nu, când instituția e semi-populată cu nepoți, unchi, tanti țâfnoase și cumnate ajunse acolo după ce au ratat ANOFM, ideea ratingului e excelentă. Ceea ce ne duce la punctul doi.
Sigur, oamenii s-au supărat că șoferul a rămas fără număr și a fost ținut aiurea prin secțiile de poliție. Supărarea, cel mai des, a fost dusă pe pagină și s-a alocat o binemeritată stea. Astfel, ratingul s-a dus în cap cam cum se duce un nuntaș îmbătat cu alcool de casă. Dar nu, din același cuib de rude și nepotisme s-a născut ideea distribuirii unui mesaj printre angajați ca să salte ratingul.
Îi pasă cuiva, cu adevărat, de ce rating are Poliția? Nimănui. De la cetățeni a fost un fel de apostrofare. De la Poliție a fost însă o decizie de tipul „ne vorbește lumea de nașpa”.
Fierbe Facebook pe 1 august din cauza lui Ovidiu Munteanu. Omul ar fi purtătorul de cuvânt pentru Brigada Rutieră, înregimentat în biroul de educație rutieră al instituției. El a reușit printr-un singur mesaj să fie mătușa țâfnoasă căreia nu-i place nimic la viață. Iată mesaj: „Pentru toţi care jigniţi şi urâţi Poliţia Română, va rog ca data viitoare când aveţi probleme sa apelaţi la oricine altcineva nu la poliţie. Când va fură bunurile, când va agresează pe strada, la accidentele rutiere când voi sau alții aveți nevoie de ajutorul polițiștilor, va rog sa apelaţi la vecini, la popi, la rude, dar nu la poliţie”, a scris Munteanu cvasi-agramat recenzia lui de cinci stele pe pagină.
Desigur, Brigada Rutieră s-a delimitat de mesaj, dar circulara pentru rating a fost înregistrată. El, și cu siguranță nu-i un caz solitar, crede că o instituție de tipul acesta face lucruri doar pentru că are bunăvoință, nu responsabilitate. Altfel, el a verbalizat în câteva cuvinte simple cam ce cred unii polițiști (mai mulți, mai puțini).
La modul cel mai serios, cazul numerelor cu „MUIEPSD” s-a întins ca focul când putea să moară cel mult o scânteie. Nu șoferul e vinovat de asta, nici cei care l-au aplaudat pentru inițiativă, ci fix Poliția Română e vinovată. Aceeași poliție care nu-și găsește pârghiile legale ca să oprească violența domestică, furtul de bunuri (din casă sau din buzunar), spartul de locuințe, înșelătoriile pe stradă sau șoferii care încalcă regulile rutiere.
E definitoriu, în acest caz, declarația lui Ioan Buda, șeful instituției: „A intrat în ţară legal din punct de vedere al plăcuţelor de înmatriculare, din punctul meu de vedere ilegal […] imoral, să spun aşa, pentru că avea acea sintagmă pe plăcuţele de înmatriculare, vulgară, dar asta e altă problemă, care nu ţine de… Poseda documente de călătorie”, a spus Buda, citat de Agerpres.
[related]
Astfel, Poliția n-are lege, dar are un compas moral. Între timp, în acest caz, a fost invocată și o convenție deja modificată, dar și că numărul n-avea cifre, doar litere. Asta în timp ce din Suedia a venit informarea că numărul poate fi folosit în UE. Altfel, odată ce-a intrat în țară cu el, nu mai putea schimba cu celălalt număr, cel nepersonalizat.
Între timp, da, șoferul a rămas fără numere chiar și în Suedia, că e o expresie jignitoare. Altfel, inițial au fost verificate în engleză și suedeză, că nu s-a gândit nimeni să verifice în română (sau limbile UE). Dar asta e altă discuție.
Nu în ultimul rând, polițiștii care l-au oprit pe șofer să-i ia numerele nu i-au dat copie după procesul verbal. Asta ca să fie prins în hățișul birocratic.
La final rămân la fel de multe dileme și întrebări fără răspuns, din punct de vedere legal, în acest caz. Doar că Poliția Română a reușit să fie, din nou, asociată cu Miliția și cu locul în care muncesc toți oamenii care n-ar avea nicio șansă în altă parte.
[readmore]
Pe repede înainte: s-au supărat intelectualii că nu-i în regulă cu cuvinte jignitoare, s-au supărat oameni că nu toți vor să dea rating de-o stea poliției, s-au supărat polițiști că ei chiar își fac treaba (mai puțin când doar execută ordine pentru care sunt puși apoi să găsească explicații), s-a organizat conferință de presă IGPR ca trei oameni să încerce să explice un fapt divers absurd, s-au înmulțit mesajele cu „muie PSD” cam cum se întindea sifilisul pe vremea lui Eminescu, s-au livrat meme, glume și alte ironii. La Ikea, totul bine. Încă se fac chifteluțe și hotdogi. Da, Dăncilă a rămas la fel. Într-adevăr, nu ne mai facem bine.
Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.