07 mai 2018 | 19:00

Poliția confirmă că recunoașterea facială nu e atât de bună pe cât pare

ACTUALITATE
Poliția confirmă că recunoașterea facială nu e atât de bună pe cât pare

Camerele moderne și sistemele computaționale de top ar fi trebuit să facă o treabă surprinzătoare pe partea de recunoaștere facială. Poliția din Regatul Unit a confirmat însă că nu este chiar așa.

Marile orașe ale lumii au ajuns să fie împânzite cu camere video de supraveghere. În teorie, acelea sunt menite să ofere un confort sporit cetățenilor și să descurajeze răufăcătorii. În același timp, multe dintre ele ajută autoritățile să identifice potențiali suspecți prin recunoaștere facială. 

Un sistem de recunoaștere facială ar trebui implementat la scară largă doar dacă este suficient de precis. Se pare că nu a fost cazul celui utilizat de Poliția din South Wales, Regatul Unit. Polițiștii au fost criticați aspru după ce au publicat un raport legat de eficiența mecanismului pe care l-au folosit în cadrul procesului de monitorizare al finalei de la Champions League din 2017.

Câteva mii de persoane au fost identificate ca potențiali răufăcători, deși erau nevinovați. În prima fază, au fost numărați 2470 de suspecți. La o analiză ulterioară mai precisă, 2297 au fost clasificați ca fiind nevinovați. Procentul de fals pozitiv a fost de 92%.

Încercând să găsească un argument pentru situația neplăcută, au dat vina pe imaginile de slabă calitate provenite de la Interpol și UEFA. ”Prospețimea” tehnologiei a fost de asemenea citată ca o potențială problemă. ”Niciun sistem de recunoaștere facială nu este 100% precis în toate condițiile.” Într-un comunicat de presă publicat de autoritățile britanice, se insistă destul de mult pe faptul că, până la această oră, nicio persoană nu a fost arestată în urma unei identificări eronate de către sistemul de recunoaștere facială. În plus, pe parcursul a nouă luni de utilizare, au fost identificați 2000 de suspecți legitimi și s-au efectuat 450 de arestări.

În teorie, odată cu trecerea timpului, sistemul ar trebui să devină mai eficient. Va mai trece însă mult timp până când polițiștii se vor baza în mod exclusiv pe astfel de tehnologii futuriste. Nu se știe însă dacă autoritățile nu se vor descuraja din cauza preciziei actuale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele