19 aug. 2018 | 11:25

Metodă controversată prin care poate fi curățată Insula Plasticului

ACTUALITATE
Metodă controversată prin care poate fi curățată Insula Plasticului

Plasticul din oceane ucide viața marină, distruge ecosistemele și contaminează fructele de mare pe care le consumăm, iar cercetătorii caută în permanență soluții pentru a face față poluării masive.

Problema este atât de gravă încât savanții sunt dispuși să apeleze și la metode mai controversate. Pe 8 septembrie, un astfel de sistem masiv de curățare a plasticului va fi lansat în Oceanul Pacific.

Scopul sistemului, creat de organizația nonprofit The Ocean Cleanup, este de a îndepărta deșeurile de plastic din faimoasa zonă maritimă, cunoscută sub numele de Insula de gunoaie din Pacific. Situată în nordul Oceanului Pacific, insula atinge dimensiuni colosale: de trei ori mai mare decât Spania.

Cu toate acestea, un număr de experți spun că este puțin probabil ca planurile organizației să fie eficiente, ba chiar ar putea provoca mai mult său decât bine.

De-a lungul anilor, planurile Ocean Cleanup s-au schimbat dramatic. Planul inițial consta în construirea unei capcane masive de colectare a materialelor plastice, care urma să fie atașată pe fundul oceanului. Mulți cercetătorii au spus că ideea nu este fezabilă, astfel încât proiectul a căpătat o altă formă.

Capcana masivă s-a transformat într-o serie de sisteme plutitoare mai mici, construite în forma literei U. Acestea au fost proiectate cu ancore care le-ar putea permite să se miște încet prin apă, astfel încât plasticul să fie prins.

Acum, organizația spune că nici sistemul cu ancore nu ar fi stabil și vine cu o nouă idee: o construcție plutitoare de aproximativ 600 de metri, în formă de U, care va pluti neancorată. De asemenea, sistemul ca avea dedesubt un ecran de trei metri, pentru a prinde plasticul.

Unii cercetători se tem că sistemul plutitor va afecta viața marină, care ar putea fi prinsă odată cu plasticul colectat. Alții ceva mai radicali consideră sistemul ca va omorî cu siguranță animalele.

Organizația se apără spunând că sistemul a fost proiectat să se miște încet, încât animalele să aibă timp să înoate și să scape. Rămâne de văzut dacă ideea va fi implementată oricum, sau dacă va căpăta o altă formă, așa cum a mai făcut-o înainte.