Cum au ajuns telefoanele să crească piața jocurilor video

Cum au ajuns telefoanele să crească piața jocurilor video

Piața de jocuri video va ajunge în 2018 la o valoare de 134,9 miliarde de dolari, iar cea mai mare contribuție la această sumă o vor avea jocurile de mobil.

Newzoo, firmă de cercetare de piață, a dat publicității un nou raport despre valoarea pieței de jocuri video și a reevaluat valoarea de la 137,9 miliarde de dolari la 134,9 miliarde de dolari. În al doilea raport, firma a scăzut ritmul de creștere pe care-l vor vedea jocurile pe smartphone-uri și a ajustat creșterea pe care o vede (mai mare decât era așteptat) pentru jocurile de console și PC.

Cea mai mare schimbare o suferă divizia de mobile. Acum, Newzoo vede o valoare a segmentului de jocuri de mobil de 63,2 miliarde de dolari în 2018, mai puțin cu șapte miliarde de dolari decât era inițial prognozat. Aceste reduceri ale veniturilor vine pe seama problemelor de licențere a jocurilor în China, iar asta înseamnă că noi jocuri nu-și vor mai face apariția pe cea mai mare piață din lume, iar în al doilea rând pe seama lipsei unui joc hit pe mobile.

În acest moment, piața de jocuri de smartphone-uri este suprasaturată de clone și nu există niciun titlu care să inoveze într-un fel, iar asta se vede în veniturile generate. Totuși, jocurile de mobile reprezintă cea mai mare parte din piață (47% sau 63,2 miliarde de dolari). Următorul mare segment îl reprezintă jocurile de console cu o valoare de 38,3 miliarde de dolari (+15,2% față de 2017) și de jocurile de PC cu 33,4 miliarde de dolari (+3,2% față de 2017).

Segmentul de console este în ascensiune datorită rezultatelor bune ale celor trei jucători (Sony, Microsoft și Nintendo) din primul trimestru, iar aceste prognoze ar putea fi chiar mai mari dacă evoluția vânzărilor va continua.

Creșterea pe PC-uri vine în parte datorită popularității genului de battle royale cu jocuri precum Fortnite, PUBG sau Call of Duty: Black Ops 4.

Așa că poate nu ar trebui să ne mai mire că tot mai mulți producători de telefoane vor să facă smartphone-uri de gaming și că Blizzard anunță că dezvoltă un joc Diablo doar pentru telefoane.