Piața de PC-uri s-a schimbat: cine face legea în 2018

Piața de PC-uri s-a schimbat: cine face legea în 2018

Cei da la Gartner au publicat cel mai recent clasament cu referire la piața de PC-uri, pornind de la vânzările înregistrate la nivel global, iar HP a fost înlocuit de Lenovo în poziția de lider.

Vânzările de sisteme nu mai sunt de mult timp ce erau odată. Cei mai mulți dintre noi își schimbă laptopul din ce în ce mai rar, iar achizițiile de desktopuri sunt în cădere liberă de aproape un deceniu. Asta nu înseamnă însă că nu există un top al producătorilor de computere personale.

Din noul raport sintetizat de Gartner în tabelul de mai jos, putem trage mai multe concluzii, unele mai puțin optimiste decât altele. Ca referință, aceeași situație a fost confirmată și de compania IDC. În funcție de tabăra în care te afli, s-ar putea să te bucure performanța celor de la Lenovo.

La finele celui de-al treilea trimestru din acest an, chinezii aveau 23,6 procente din piața globală de PC-uri, reușind să depășească HP. Meritul creșterii de aproape 10% comparativ cu situația de acum un an se datorează atât achiziției brandului Fujitsu, cât și a unor practici de marketing mai eficiente. gartner-worldwide-pc-share-q3-2018

HP și Dell au reușit de asemenea să înregistreze creșteri a vânzărilor, în timp ce Apple și ASUS au înregistrat descreșteri. Per ansamblu, piața de PC-uri a rămas neschimbată, dacă ignorăm scăderea vânzărilor globale cu 0,1%. Conform statisticii similare publicate de IDC, piața a crescut cu 0,9 procente, dar acea discrepanță vine din faptul că IDC ia în calcul și vânzările de portabile cu Chrome OS.

Există o schimbare foarte importantă în tabelul de mai jos. Pentru prima oară, Microsoft a ieșit din categoria Others (Alții) și a intrat în top 5 producători de PC-uri. Pentru că sistemele Surface se vând foarte bine în SUA, respectiva schimbare este sesizabilă doar în Statele Unite ale Americii. Având însă în vedere lansările din ultima perioadă.
gartner-us-pc-market-share-q3-2018

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: