22 sept. 2018 | 07:46

Cea mai bolnavă metodă prin care partenerii geloși își urmăresc jumătatea

ACTUALITATE
Cea mai bolnavă metodă prin care partenerii geloși își urmăresc jumătatea

Tehnologia ne aduce numeroase beneficii, dar în unele cazuri, nu face decât să încurajeze anumite comportamente nocive. De exemplu, aplicațiile de urmărire a locației au devenit raiul persoanelor geloase.

În trecut, dacă avei probleme de încredere în partener sau dacă erai gelos, nu aveai decât să îi spui respectivului, să suferi în tăcere sau să îl urmărești (ceea ce nu e indicat, dacă încă îți place să crezi că ai toate țiglele pe casă) pentru a-ți confirma dacă bănuielile tale sunt fondate. Tehnologia le oferă acum acestor persoane o modalitate mult mai comodă prin care, din păcate, acestea nu fac decât să se adâncească și mai tare în problema lor.

Funcția de localizare a telefoanelor a devenit cel mai bun prieten al partenerilor geloși. Problema este, însă, mai mare decât credeai. Cel puțin în Statele Unite, adăposturile pentru abuzuri domestice au observat că lumea se confruntă cu un adevărat trend: victimele descoperă că partenerul lor le-a instalat un software secret de supraveghere pe telefon pentru a le înregistra apelurile și pentru a le urmări locația.

Software-ul este ieftin și ușor de instalat. O simplă căutare pe Google îți dezvăluie zeci de opțiuni. Un raport din 2016 a identificat mai mult de 40 de aplicații care pot să urmărească în secret activitatea telefonică. Multe dintre acestea sunt destinate părinților care doresc să-și urmărească copiii.

Însă așa cum putem vedea, ele nu sunt folosite întotdeauna cu scopul pentru care au fost dezvoltate. Liz Ortenberger conduce un adăpostul pentru violența domestică SafeNest din Las Vegas și oferă servicii de consiliere aproximativ pentru 45,000 de victime pe an.

Aceasta povestește despre una dintre pacientele sale, Harper, care și-a părăsit soțul în urmă cu doi ani. Femeia spune că a descoperit recent că avea instalat pe telefon un astfel de software care îi urmărea locația, îi citea mesajele și îi înregistra apelurile.

Din păcate, Liz Ortenberger spune că aceste cazuri continuă să se înmulțească și, cu toate că legislația interzice aceste comportamente, identificarea persoanelor este dificilă și se întâmplă extrem de rar.