Locul de pe Pământ care-i aproape identic cu planeta Marte
De-a lungul coastei de vest a Americii de Sud există un deșert care nu are mai nimic în comun cu Pământul. În schimb, se aseamănă foarte mult cu o altă planetă din sistemul nostru solar: Marte. Oamenii de știință au confirmat acest lucru, ceea ce i-a și derutat.
Deșertul Atacama din Chile este printre cele mai uscate locuri de pe planetă. Este atât de arid, încât ploaia nu și-a făcut simțită prezență timp de decenii sau secole în urmă cu ceva timp. Acest lucru face ca peisajul ostil să fie cel mai apropiat punct comun pe care Pământul îl are cu Planeta Roșie. Cercetătorii au analizat mult timp acest mediu și au făcut și o descoperire remarcabilă.
Pentru prima dată, cercetătorii au observat viață microbiană în nucleul incredibil de uscat al Atacama. Acest mediu cu praf ars este cumva împotriva tuturor noțiunilor pe care le aveam despre ecosisteme. Dacă până acum aveam speranțe că pe Marte există vreo formă de viață, acest loc de pe Pământ ar putea ajuta extrem de mult în demersuri.
„Mereu am fost fascinat să merg în locuri despre care oamenii nu cred că ceva poate supraviețui. Dacă viața persistă în cel mai uscat mediu de pe Pământ, există o șansă să află același lucru și despre Marte”, spune Dirk Schulze-Makuch de la Universitatea de Stat din Washington.
Nu este prima dată când microbii au fost detectați în deșertul Atacama. Însă, de data aceasta, cercetătorii au descoperit dovezi concrete ale unei comunități microbiene localizate, activă din punct de vedere metabolic, înfloritoare – sau cel puțin supraviețuitoare – în acest mediu arid.
La scurt timp după ce Schulze-Makuch și alți cercetători au sosit la fața locului în 2015, ploaia s-a năpustit deasupra deșertului. A fost un eveniment extrem de rar, deoarece ultima înregistrare oficială a avut loc în urmă cu 40 de ani. După aceste precipitații, cercetătorii au detectat o explozie a activității biologice în probele de sol extrase din opt situri din deșert.
Cercetătorii s-au întors pentru investigații ulterioare în 2016 și 2017, dar ploile nu au făcut-o, iar semnele vieții au început să dispară în probele. Cu toate acestea, o combinație de teste genomice și analize chimice sugerează că microbii au evoluat în solul specific unde au fost găsiți.
Dacă oamenii de știință mai au speranță că vor găsi vreodată viață pe Marte, ar putea fi chiar astfel de microbi de nisip chilieni.