Cum va arăta Pământul peste 200 de milioane de ani
Pământul este în continuă schimbare. Modificările de amploare vor fi lente, dar oamenii de știință sunt de părere că planeta noastră, peste sute de milioane de ani, nu va mai arăta așa cum o vezi în imaginile din satelit.
Scoarța terestră nu este o masă solidă continuă. Ea este formată din mai multe fragmente, mai mici sau mai mari, pe care geologii și seismologii le-au numit plăci tectonice.
Ele au fost întotdeauna în mișcare din cauza astenosferei, stratul subteran de sub scoarță, unde, din cauza presiunii plăcilor și a temperaturilor extrem de ridicate, se formează curenții de convecție. Aceștia pun în mișcare plăcile tectonice și așa se formează lanțurile muntoase, vulcanii etc. Cutremurele sunt generate de mișcările plăcilor tectonice, iar continentele s-au format, de-a lungul sutelor de milioane de ani, tot prin acest proces.
Azi, înveți și la geografie această teorie și e cea mai plauzibilă până în acest moment. La origine, se pare că ar fi existat un singur super-continent, Pangea, din care s-au desprins treptat mai multe fragmente, până când s-au format cele din prezent.
Pangea s-ar fi format în urmă cu circa 310 milioane de ani și a început să se fragmenteze în urmă cu 180 de milioane de ani.
Peste alte 200 sau 250 de milioane de ani, continentele se vor muta, iar Pământul va arăta diferit decât cel din prezent.
În acest context, cercetătorii încă nu s-au decis cum ar trebui să arate viitorul super-continent și, la idei diferite, există și nume diferite. Astfel, ar fi prefigurate vreo patru scenarii posibile: Novapangea, Pangea Ultima, Aurica și Amasia.
Modul de formare al fiecăruia dintre ele diferă în funcție de modul în care s-a fragmentat în trecut Pangea și de direcțiile în care se mișcă azi continentele. Părerile sunt împărțite, nimeni nu știe precis ce va fi, dar formele actualelor continente îți dau o oarecare idee despre cum erau ele contopite și care din care s-a desprins.
Australia a ajuns cea mai vitregită, dar situația s-ar putea schimba dacă au dreptate cei care susțin formarea în viitor a super-continentului Novapangea (adică Noua Pangea). Numele spune tot. Susținătorii acestei teorii cred că lumea se întoarce la origini. Nu se știe dacă va mai exista umanitatea până atunci, dar plăcile tectonice cu siguranță vor fi.
Al doilea scenariu prevede formarea Ultimei Pangea, care presupune tot contopirea tuturor actualelor continente, înconjurate de un mega-ocean Pacific, dar cu un fel de Ocean Indian în interiorul continentului.
Aurica presupune închiderea Oceanului Atlantic, iar Australia va fi, în sfârșit în centrul atenției, la propriu, pentru că ar intra între celelalte continente, dar se referă tot la formarea unei singure mase terestre.
Amasia pare cel mai puțin plauzibilă pentru că majoritatea continentele s-ar uni în emisfera nordică, în timp ce doar Antarctica și-ar păstra poziția pivilegiată (sau nu) în sud.