Organele care nu ne mai trebuie în prezent, dar pe care le avem
Dacă ai trecut printr-o operație de apendicită sau dacă ți-a fost scoasă o măsea de minte, atunci ți-ai luat la revedere de la niște organe vestigiale de care nu mai ai nevoie.
Totuși, apendicele și măselele de minte nu sunt singurele organe vestigiale. Mai jos vei găsi ce părți ale corpului încă mai avem, dar care nu mai servesc vreun folos de mult timp. Unele sunt inofensive, pe când altele vin cu mai multe dezavantaje decât avantaje.
Degetele mici de la picioare
Degetele mici de la picioare nu prea au vreun scop, conform experților. Nu le folosim pentru a ne păstra echilibrul, nici pentru mers și nici pentru a ne cățăra ușor în copaci, ca strămoșii noștri. În afară de faptul că sunt extra-sensibile dacă le lovești de ceva, degetele mici de la picioare sunt cam inutile.
Părul de pe corp
Nu prea avem nevoie de părul de pe corp, dar totuși îl avem. Acesta este un vestigiu al vremurilor când aveam nevoie de el pentru a ne păstra corpul cald. Mai există totuși și păr de care avem nevoie – precum cel din nas, sprâncenele și genele – pentru a păstra la distanța bacteriile și corpurile străine.
Mușchii erectori ai firului de păr
Atunci când ne este frig sau frică, mușchii erectori ai firului de păr se contractă, iar de aici și expresia „ți se ridică părul pe mână”. Cândva, asta ne ajuta să conservăm căldura corpului sau să părem mai mari prin comparație cu inamicii care ne amenințau. Astăzi, doar ne sugerează că poate ar fi bine să ne punem un pulover pe noi.
Amigdalele
Teoretic, amigdalele ar trebui să ne îmbunătățească sistemul imunitar și să ne ajute să luptăm cu virușii. Totuși, infecțiile în gât slăbesc și inflamează amigdalele. Mai mult, amigdalele pot ajunge să obstrucționeze căile respiratorii, moment în care se recomandă eliminarea lor chirurgicală. Cândva utile, aceste organe vestigiale sunt acum inutile și pot fi un pericol asupra sănătății dacă nu le scoatem când este cazul.
Himenul
Himenul este considerat un sistem al purității și inocenței supreme a femeilor, dar în realitate este un biet organ vestigial. Acesta se formează încă din pântecul mamei. Unele animale, precum iepele, au nevoie de himen pentru a ține înăuntru sperma cât mai mult timp, pentru a asigura actul procreerii. În cazul oamenilor, nu face nimic bun, dar nici rău, motiv pentru care femeile încă au himen.