31 aug. 2018 | 16:15

„Bomba cu ceas” descoperită în adâncurile Oceanului Arctic

ACTUALITATE
cnsm.uaf.edu

Zona arctică nu este în cea mai bună formă. Cea mai veche și groasă gheață se rupe. Lacurile ciudate apar în peisaj și chiar chimia apei sale se schimbă. Iar lucrurile nu se opresc aici.

Situația s-ar putea înrăutăți și mai mult. Cercetările recente au scos la iveală dovezi ale unui rezervor cu apă încălzită care se formează sub Oceanul Arctic și care pătrunde adânc în inima regiunii polare, unde amenință să topească gheața de deasupra.

„Documentăm o încălzire oceanică uimitoare în unul dintre bazinele principale ale Oceanului Arctic interior, bazinul Canadian”, a declarat oceanograful Mary-Louise Timmermans de la Universitatea Yale.

Timmermans și echipa au analizat date despre temperaturile bazinului Canadian din ultimii 30 de ani și au constatat că masa de căldură din cea mai caldă parte a apei s-a dublat în perioada 1987 și 2017.

Bazinul situat la nord de Alaska este amplasat peste un o masă oceanică mai sărată, prinsă sub acesta. Cercetătorii spun că în prezent căldura este prinsă sub stratul de la suprafață.

Tot ei declară că apele calde subterane s-au încălzit datorită căldurii solare anormale de la suprafața apelor din Marea Chukchi de Nord, care alimentează bazinul Canadei.

Mai exact, pe măsură ce gheața se topește tot mai mult în Marea Chukchi, apa rezultată este expusă soarelui, se încălzește și este condusă de vânturile arctice către nord.

Pe măsură ce apele încălzite se deplasează către Arctica, cele mai calde coboară în stratul mai rece al bazinului Canadian. Cercetătorii avertizează că apa încălzită de-a lungul ultimelor trei decenii ar putea fi o adevărată „bombă cu ceas”.

„Acea căldură nu o să dispară”, a declarat oceanograful John Toole. Tot acesta spune că, în cele din urmă, apele se vor ridica la suprafață și vor afecta gheața.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a calcula cât de gravă este situația, dar nu avem cum să negăm că aceste evenimente fac parte dintr-o problemă mai mare care din păcate nu pleacă nicăieri.