19 iun. 2018 | 09:37

Obsesia pentru jocuri video a devenit o problemă reală de sănătate

ACTUALITATE
Obsesia pentru jocuri video a devenit o problemă reală de sănătate

S-au dezbătut în numeroase rânduri posibilele afecțiuni psihologice care ar putea fi cauzate de obsesia pentru jocuri video. Este însă prima oară când Organizația Mondială pentru Sănătate s-a aruncat la un diagnostic.

WHO (Word Health Organization) este o autoritate foarte importantă din domeniul sănătății mondiale, una care are în spate un număr semnificativ de cercetători și experți în diverse domenii. Din acest motiv, deși s-ar putea să nu fii de acord cu unele dintre comunicatele lor de presă, ar fi bine să asculți argumentele din spate.

În urmă cu aproximativ un an, cei de la World Health Organization au decis să clasifice afinitatea pentru gaming ca fiind o afecțiune mentală. În mod previzibil, au existat mai mulți care s-au opus acelei certificări. De această dată, aceeași autoritate internațională vine cu o nouă problemă legată de gaming.

Gamingul compulsiv, la nivel de obsesie, de care nu te poți abține este de acum înainte o problemă reală de sănătate, cu repercusiuni destul de grave. Aparent, au ajuns să fie identificate similarități între această obsesie și pasiunea pentru jocuri de noroc. ”Jocurile video sunt precum niște jocuri de noroc fără bani din punctul de vedere al psihicului. Diferența este că cei care sunt dependenți de jocuri de noroc folosesc bani pentru a ține evidența performanței, în timp ce gamerii utilizează puncte.” Aceasta este opinia doctorului Mark Griffiths, după aproximativ trei decenii de cercetare în domeniul afecțiunilor psihice cauzate de gaming.

Pentru că un astfel de diagnostic vine însoțit de o procedură complexă de diagnosticare, mai mulți medici au fost încântați de beneficiile potențiale ale anunțului WHO. Adolescenții și tinerii care nu se mai pot lăsa de jocuri video vor fi mai ușor identificați, iar un tratament i-ar putea ajuta să renunțe la acest viciu.

,,Interacționăm cu părinți care sunt răvășiți, nu doar pentru că își văd copilul că renunță la școală, dar pentru că văd cum o întreagă structură de familie este năruită.” Dr. Henrietta Bowden-Jones, purtătorul de cuvânt pe dependențe comportamentale din cadrul Colegiului Roial al Psihiatriștilor din Marea Britanie este încrezător că noua clasificare a gamingului compulsiv are potențialul să salveze familii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele