14 oct. 2018 | 12:09

Oamenii care și-au injectat o bacterie periculoasă ca să-i vadă efectele

ACTUALITATE
Oamenii care și-au injectat o bacterie periculoasă ca să-i vadă efectele
Sketch Port

Mai mulți oameni au fost de acord să li se insereze în nas bacteria responsabilă pentru tusea convulsivă, de dragul științei.

În total, 34 de voluntari sănătoși din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, au fost de acord să se lase infectați cu bacteria respectivă, într-un mediu controlat, de laborator. Pentru acest lucru, au primit câte 4.600 de dolari fiecare.

Scopul experimentului a fost de a dezvolta un vaccin mai bun pentru tusea convulsivă – o boală care face din ce în ce mai multe probleme în Europa și în Statele Unite ale Americii.

Surprinzător sau nu, niciunul din participanți nu s-a îmbolnăvit cumplit. Cei mai mulți nici măcar nu au avut parte de vreun simptom. Voluntarii au primit o doză de bacterii suficientă cât să îi infecteze, dar nu suficientă cât să aibă vreun simptom.

Doar câțiva dintre ei au avut parte de câteva simptome de îmbolnăvire, precum nasul înfundat și tusea. Chiar și așa, simptomele au fost slabe – motiv pentru care participanții au putut continua să participe la studiu și să nu primească tratament cu antibiotic.

Odată infectați, participanții au fost internați în spital vreme de 17 zile. Acolo, fiecare a avut o cameră proprie și acces la o zonă de recreațe. Atunci când participanții voiau să plece din zonele în care aveau voie să meargă, trebuiau să poarte o mască, pentru a evita să îi infecteze pe cei din jur.

„Nu am vrut să cauzăm vreo boală”, a explicat autorul studiului, doctorul Hans de Graaf, cercetător la University Hospital Southampton NHS Foundation Trust. „Deși adulții nu mor de tuse convulsivă, este o boală oribilă și foarte enervantă atunci când o ai”.

Tusea convulsivă este cauzată de bacteria Bortedella pertussis. Boala poate fi fatală în cazul copiilor mici. Adulții infectați însă pot avea parte de accese de tuse atât de violente, încât li se pot rupe coastele. Există un vaccin împotriva bacteriei care cauzează tusea convulsivă, dar chiar și așa, numărul oamenilor infectați a crescut în ultimii ani.

În 2012, în SUA, au fost 50.000 de cazuri – cel mai mare număr din ultimii 50 de ani. În 2017, numărul a scăzut la 16.000 – tot mai mult decât în ultimele decenii, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Speranța ca acest număr să scadă mai mult stă în studiile de acest gen, care vor să îmbunătățească vaccinurile existente.