De ce nu-ți trebuie droguri ca să fii creativ, deși mitul acesta încă e popular
Probabil ai auzit și tu clișeul acela, că toți oamenii creativi se droghează. Cumva, în conștiința populară s-a implementat ideea că pentru a-ți dezlănțui cu adevărat imaginația și să te desprinzi de logică e nevoie să iei anumite substanțe.
Acest mit provine din vremea poeților romantici, care luau opiu pentru a-și extinde orizontul creativ, după cum arată Michelle Dim-St. Pierre pe blogul său. Nu se mai ține cont că în prezent avem atâția oameni care se droghează și nu produc nimic util sau creativ.
Conform neurologului Alain Dagher, care a vorbit cu cei de la VICE în 2014 despre acest subiect, drogurile te pot face mai creativ din prisma faptului că te ajută să lași inhibițiile la o parte. Totuși, ele pot să îți scadă și productivitatea, așadar este o sabie cu două tăișuri.
Solistul trupei Suede, Brett Anderson, acum în vârstă de 50 de ani, era dependent de heroină și cocaină în anii ’90, pentru că era convins că drogurile îl ajută să își depășească barierele. Când un prieten al său a murit în 1999, Anderson a încetat să mai ia droguri, potrivit EWN.
„Oamenii cred că drogurile sunt o forță creativă pentru că atâția oameni creativi au luat droguri, dar este un concept prost înțeles”, a zis Anderson într-un interviu cu The Times în 2018. „Oamenii creativi au minți curioase și sunt atrași de genul acesta de lucruri, dar nimeni nu a devenit mai creativ sau productiv în felul acesta”.
Anderson și-a amintit de cum se simțea înainte să renunțe la droguri: „Mă săturasem de ele, sincer. Simțeam că am crescut și că sunt mai presus. Nu mai era ceva prin care voiam constant să mă fac să trec și mă transformam într-un tâmpit absolut. Incapabil să am o relație, incapabil să ies în oras și să mă port ca o ființă umană normală. Paranoic în mod constant”.