Noul cod penal: Europa avertizează România după schimbările PSD
După adoptarea modificărilor la noul cod penal, Comisia Europeană a avertizat autoritățile de la Bucureșt în privința riscurilor la care se expune țara noastră.
Trecând peste manifestările din mediul online vizavi de schimbările aduse legii justiției de către PSD, ALDE și UDMR, mai importantă este opinia Comisiei Europene pe marginea subiectului. Din câte se pare, oficialii organizației guvernamentale de la Bruxelles sunt foarte îngrijorați de efectele pe care le va avea noul cod penal asupra modului în care sunt aplicate legile în țara noastră.
Un nou comunicat din partea Comisiei Europene referitor la noul cod penal adoptat de curând în țara noastră folosește un ton mult mai serios și agresiv decât în trecut. „Ca gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri, dacă va fi nevoie.” La scurt timp după ce noul cod penal a fost adoptat în parlament, purtătorul de cuvânt al executivului european a făcut câteva declarații la adresa României.
Din câte se pare, Comisia Europeană are deja în vedere o listă de măsuri ce ar urma să fie impuse țării noastre cu scopul asigurării compatibilității dintre legile românești și legislația întregii Uniuni Europene relevantă în justiție. În același timp, este vizată întărirea cooperării polițienești peste granițe și întărirea standardelor internaționale în domeniul justiției.
„Comisia urmărește îndeaproape și cu îngrijorări crescânde evoluțiile actuale din România.” Astfel a început declarația lui Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al executivului european, conform Hotnews.
„Noi, precum și alți parteneri internaționali și statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist sunt de o importanță capitală. Acesta este și nucleul rapoartelor Comisiei privind MCV. Este crucial ca acum România să-și intensifice eforturile și să evite regresul realizărilor trecute.” În contrast cu declarațiile oficialilor PSD, oficalii Comsiei Europene sunt conștienți de riscurile la care ne expunem cu noul cod penal.
”În acest context, urmărim îndeaproape reformele judiciare și codurile penale din România. Luăm notă că reforma Codului penal a fost adoptată de Parlamentul României. Vom examina textele finale ale legislației pentru compatibilitatea acestora cu legislația UE relevantă în domeniul justiției penale, al cooperării polițienești și al standardelor internaționale. Ca apărător al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri, dacă va fi nevoie, pentru a asigura o astfel de compatibilitate”. Rămâne să vedem cât mai avem de așteptat până când vor fi luate măsuri de penalizare la adresa României, în contextul în care foarte multe acțiuni și activități ilegale nu mai sunt pedepsite ca urmare a noului cod penal.