26 feb. 2018 | 12:13

MWC18 Noile telefoane Nokia mizează pe design și pe Android One

ACTUALITATE
MWC18 Noile telefoane Nokia mizează pe design și pe Android One
Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

În cadrul evenimentului de lansare de la MWC 2018, HMD Global a prezentat noul Nokia 6, alături de Nokia 7 Plus și Nokia 8 Sirocco.

HMD Global continuă să adauge noi telefoane în portofoliu. MWC 2018 a fost un prilej bun să anunțe câteva smartphone-uri. Nokia 1 este unul dintre acestea, însă acum e cazul să vorbim despre modelele superioare.

Nokia 8 Sirocco e telefonul premium de care avea nevoie HMD Global

Nokia 8 Sirocco are un design premium, îndeosebi datorită ecranului curbat pe margini. Display-ul pOLED are diagonala de 5,5 inci și rezoluție de 2.560 x 1.440 pixeli. Procesorul Snapdragon 835 funcționează alături de 6 GB de RAM.

Pe spate, găsești senzorul de amprentă și un sistem de camere duale, cu elemente Zeiss. Camera de pe față are 5 megapixeli și este wide-angle, la 84 de grade. Firește, ai parte de suport pentru modul Bothie, căruia nu îi văd utiitatea.

De pe Nokia 8 Sirocco dispare jack-ul de căști, așa că vei folosi mufa USB-C dacă vrei audio. Ca să nu renunți la căștile pe care le ai deja, poți folosi și adaptorul USB-C – 3,5 mm. Telefonul ajunge pe piață în aprilie la un preț de 749 de euro.

Primele impresii sunt că ai senzația unui telefon premium, doar că marginile sunt prea ascuțite, iar spatele lucios nu ajută cu nimic în menținerea unei imagini premium. Colectează amprente cum colectează un filatelist timbre. Altfel, ai senzația unui telefon robust pe care l-ai putea recomanda cuiva cu pretenții. Butoanele sunt iar o scăpare și le simți ca ceva străin carcasei sau telefonului. HMD Global, se vede și cu Nokia 8 Sirocco, încă mai caută acea linie între premium și preț.

Nokia 7 Plus sincronizează telefoanele Nokia cu ce-i la modă

Nokia 7 Plus completează segmentul mid-range. Vine cu aceleași camere foto pe spate ca modelul de mai sus, însă carcasa de sticlă este înlocuită cu una ceramică, încadrată într-un șasiu de aluminu.

Telefonul are și un procesor Snapdragon 660, cu 4 GB de memorie RAM și cu 64 GB de stocare. Ecranul de 6 inci are raport de aspect de 18:9, iar rezoluția e de 2.160 x 1.080 pixeli. Odată cu această alungire a ecranului, telefoanele marca Nokia sunt în liga cealaltă. Trendul acesta al 18:9 a prins foarte bine, iar în 2018 s-ar putea chiar să devină standard.

Senzorul de amprentă e pe spatele smartphone-ului. Noul Nokia 7 Plus ajunge pe piață tot în aprilie și va costa 399 de euro.

La prima vedere, e un telefon pe care îl alegi dacă nu ai trecut la Nokia 8 în 2017 sau Sirocco e prea scump pentru tine. Nici cu acest model nu a fost radical îmbunătățită interfața camerei foto, iar designul e undeva între premium și „o să reciclăm ce-am mai avut la altele”. Partea frumoasă e că la nivelul acesta de preț nu sunt prea multe modele 18:9 pe care să le alegi sau recomanzi, așa că timp de câteva luni va avea un public al său.

Prețul se reflectă în construcție și în calitatea materialelor, doar nu spera la minuni din partea camerei foto. Din fericire, încă este un Android curat, care ar trebui să primească actualizări destul de repede.

Nokia 6 e la capitolul „actualizare”

Nokia 6 MWC 2018 Android One (3)

Noul Nokia 6 este o variantă îmbunătățită a modelului deja existent. Acesta se bazează pe procesorul Snapdragon 630 și îți oferă posibilitatea de a alege configurații de 3 GB RAM / 32 GB stocare sau 4 GB RAM / 64 GB stocare.

Ecranul are 5,5 inci, iar rezoluția este Full HD, în vreme ce camera foto principală are 16 megapixeli. Și aici ai parte de un senzor de amprentă pe spate.

[readmore]

Noul Nokia 6 intră pe piață în aprilie, la fel ca celelalte două modele, la un preț de 279 de euro. Dacă ți-a plăcut modelul din 2017, atunci acesta e un pic mai bun. E mare, e robust, cât de cât ieftin și acel Android curat îl face să fie o alegere pentru cei care abia intră în lumea Android sau pentru cei care vor să ofere un cadou util.

Ce-i important de reținut e că toate cele trei telefoane fac parte din programul Android One, de la Google. Scopul acestuia e să-ți ofere o experiență de Android pură, fără bloatware și alte elemente care ți-ar încetini telefonul. HMD Global făcea deja asta, dar mai este și avantajul actualizărilor lunare de securitate.