23 ian. 2018 | 18:51

Imaginile NASA prin care să vezi Antarctica cu alți ochi

ACTUALITATE
Imaginile NASA prin care să vezi Antarctica cu alți ochi

Epoca spațială în care ne aflăm ne permite să luăm parte la multe dintre minunile Pământului și să-l descoperim în toată splendoarea sa. În acest scop, programul NASA de observare a Pământului monitorizează Arctic și Antarctica de mai mulți ani. De exemplu, operațiunea IceBridge le-a mâncat cercetătorilor mare parte din ultimul deceniu pe monitorizarea foii de gheață din Antarctica.

Scopul misiunii este de a determina cum și în ce măsură foaia de gheață se schimbă din cauza climei. Recent, NASA a efectuat un zbor peste Peninsula Antarctică, ca parte a operațiunii IceBridge, iar noi ne-am ales cu câteva imagini uimitoare ale peisajului înghețat.

Imaginile pe care echipajul le-a surprins de la bordul avionului lor de cercetare P3 au fost capturate de un sistem de cartografiere digitală, o cameră descendentă care colectează mii de fotografii de înaltă rezoluție în timpul unui singur zbor.

Astfel, unele dintre aceste imagini arată un peisaj destul de normal la suprafață, însă sub pătura de zăpadă există canioane înguste prin care apa sau gheața se scurge. Fisurile ar putea fi o caracteristică obișnuită care se formează pe măsură ce gheața curge peste roca de bază. Cu toate acestea, deoarece debitul de gheață este relativ lent, fisurile de la suprafață nu sunt la fel de dramatice ca în alte regiuni.

De exemplu, a doua imagine arată o porțiune crăpată, care are o lungime de aproximativ 21 de kilometri și o lățime de 11 kilometri.

Scopul lui IceBridge, care a efectuat măsurători regulate din 2009, a fost să studieze cât de rapid și în ce măsură schimbările climatice au impact asupra regiunii. Pierderea foii de gheață este un fenomen pe care cercetătorii l-au analizat și studiat anii la rând, astfel că și-au dat seama că cele mai dramatice pierderi au loc pe latura vestică a Antarcticii.

În plus, cercetările au arătat că și partea sudică a peninsulei este extrem de vulnerabilă, deoarece ghețarii și rafturile de gheață sunt destabilizate și se prăbușesc lent în mare. Partea proastă e că, spre deosebire de gheața de mare, gheața din această regiune are potențialul de a ridica nivelurile mării din întreaga lume.