02 aug. 2018 | 10:28

Ministrul Justiției vrea să-i scape pe penali printr-o ordonanță de urgență

Generalist
Ministrul Justiției vrea să-i scape pe penali printr-o ordonanță de urgență
În ianuarie 2017, tot o ordonanță de urgență a scos românii în stradă.

După ce codul de procedură penală a fost schimbat, iar noul codul penal a trecut de Parlament, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a spus că pregătește ceva nou. Vrea o ordonanță de urgență ca să fie rejudecate dosare vechi.

Pe 1 august, într-o emisiune Antena 3, Tudorel Toader a spus că va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Cea nouă nu e ca cea din ianuarie 2017, celebra OUG 13, ci le-ar lăsa deschisă o cale de atac persoanelor care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI.

Ordonanța de urgență de acum va fi dată imediat ce se termină concediile, conform lui Toader.

„Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă”, a declarat Toader.

„O ordonanţă de urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive. Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă”, a mai spus ministrul.

El a zis că printr-un astfel de act normativ îi va fi dată încredere românului că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia. Cine este vinovat să plătească, dar cine nu este vinovat să nu rişte vreo condamnare pe nedrept.

Ministrul Justiției a spus că astfel, prin ordonanța de urgență, orice condamnat care este convins că a fost condamnat în baza unui protocol sau a unei interceptări va avea posibilitatea de a cere unui judecător să verifice decizia instanţei.

Firesc, Eugen Nicolicea (PSD), preşedintele comisiei juridice din Camera Deputaţilor, consideră adoptarea unei astfel de ordonanţe de urgenţă ca fiind corectă. De cealaltă parte, Dan Barna, preşedintele USR, a spus că adoptarea se înscrie în logica „statului infracţional” care încearcă eliminarea unor probe validate de justiţie din dosare. Eugen Tomac, preşedintele PMP, a declarat că o asemenea decizie trebuie să plece de la premisa că Toader are suficiente informaţii în acest sens şi este obligat să le prezinte public.