21 aug. 2018 | 13:15

Minarea după bitcoin, extrem de nocivă pentru mediul înconjurător

ACTUALITATE
Minarea după bitcoin, extrem de nocivă pentru mediul înconjurător

Minatul după bitcoin poate transforma câțiva oameni în milionari în dolari, dar în același timp poate afecta iremediabil și mediul înconjurător.

Minarea după bitcoin la nivel mondial este un proces extrem de nociv asupra mediului înconjurător și se pare că aceasta este responsabilă pentru eliminarea a 20 de megatone de CO2 în atmosferă într-un an, adică tot atât cât CO2 emite Irlanda într-un an.

Pentru cei care nu cunosc, minarea este un proces care necesită multe resurse, energie în special. Pe scurt, minarea este mai eficietă cu cât consumi mai mult curent, iar astfel aduni mai mulți bitcoini. De aceea, de multe ori cei care au ferme de minat după bitcoin și alte criptomonede caută locuri unde electricitatea este mai ieftină, însă mediul înconjurător trebuie să fie și rece pentru ca astfel sistemele să aibă o temperatură stabilă.

De aceea, mulți mineri își mută în Islanda sau în Canada, în căutarea unor temperaturi mai scăzute. Minarea devine din ce în ce mai profitabilă în funcție de creșterea valorii unui bitcoin. La momentul scrierii acestui articol, valoarea unui bitcoin se află în jurul a 6.400 de dolari.

Mulți mineri folosesc monedele virtuale pentru a-și acoperi costurile. De fapt, un raport al Credit Suisse arată că în jur de 80% din câștigurile minerilor sunt folosite pentru a-și acoperi costurile de electricitate. Dacă un bitcoin ar ajunge la valoare de 50.000 de dolari atunci consumul de energie ar crește de 10 ori. Important de reținut că emisiile de CO2 rezultate din minatul după bitcoin și alte criptomonede nu sunt controlate, precum emisiile realizate de automobile.

Anul trecut era aproape imposibil să nu treacă o zi și să nu auzi de o nouă criptomonedă. Unele se doreau a fi serioase și utile, altele au fost create la bășcălie (Dodge coin sau jesus coin sunt doar câteva exemple). Indiferent de utilitatea acestora majoritatea au avut succes și valoarea acestora a crescut foarte mult.

Nebunia monedelor digitale a fost condusă, bineînțeles, de Bitcoin și că o monedă a ajuns să valoreze aproape 20.000 de dolari în decembrie 2017. Ei bine, se pare că s-a cam terminat petrecerea deoarece peste 800 de criptomonede au murit, valoarea lor fiind mai mică decât un cent american.