31 dec. 2017 | 10:46

Rușii au pierdut un satelit în spațiu, dintr-o ”eroare de programare”

ACTUALITATE
Rușii au pierdut un satelit în spațiu, dintr-o ”eroare de programare”

Ai fi tentat să crezi că este imposibil să pierzi un satelit, având în vedere dimensiunile sale generoase. Rușii au atins însă această performanță de curând.

Programul spațial rusesc se pare că nu mai este de mult timp o prioritate pentru Vladimir Putin, în contextul în care actualul președinte al Rusiei se află momentan în campanie electorală și face o treabă foarte bună în multe alte domenii. Alegerile din Rusia vor avea loc pe 18 martie 2018, și sunt șanse infime ca Putin să nu fie reales.

Pe hârtie, rușii speră să recâștige dominația spațială de acum câteva decenii. În practică însă, nu au avut prea mult succes în aces domeniu. Nu a ajutat nici faptul că bugetul programului spațial Roscosmos a fost micșorat semnificativ în 2015, citând o uzură morală a conceptului.

La capitolul eșecuri de referință pentru ruși, primul a fost înregistrat în luna aprilie a anului trecut, când o eroare tehnică a dus la amânarea lansării primei rachete de pe noul cosmodrom Vostochny. A doua greșeală, mult mai rușinoasă decât prima, a fost înregistrată de curând.

Din câte se pare, rușii au pierdut un satelit în valoare de 45 de milioane de dolari din greșeală. Intitulat Meteor M, satelitul a fost lansat luna trecută de la Vostochny. Din păcate, la scurt timp după lansare, Roscosmos a pierdut contactul cu el. Aparent, problema a fost cauzată de o eroare de programare la racheta cu ajutorul căreia ar fi trebuit ca Meteor M să ajungă în orbita pământului. Niște coordonate greșite au fost introduse în rachetă, iar din momentul în care acesta a eliberat satelitul în spațiu, nimeni nu a mai știut unde se află.

Prim ministrul adjunct al Rusiei, Dmitry Rogozin a clasificat întregul eveniment într-o declarație oficială ca fiind o eroare rușinoasă de programare. Această veste proastă vine la câteva zile după ce Rusia a anunțat că începe să lucreze la un hotel spațial cu niște costuri astronomice pentru musafiri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele