De ce n-ar trebui ca medicii să poată lăsa fără permis șoferii

De ce n-ar trebui ca medicii să poată lăsa fără permis șoferii

Politicienii ar putea aproba o lege potrivit căreia medicii i-ar putea lăsa fără permis pe conducătorii auto. Doctorii ar trebui să-i supună pe șoferi unui control amănunţit pe cei care pot provoca accidente de circulaţie din cauza bolilor.

Proiectul de lege se află acum la Camera Deputaţilor şi aşteaptă votul parlamentarilor. Cum va funcționa însă legea cu pricina?

Totul va pleca de la medicul de familie. Astfel, dacă acesta observă că şoferul are anumite probleme de sănătate, atunci are obligația să-l trimită pe pacient la o clinică specializată.

De cealaltă parte, pacientul are la dispoziţie trei zile lucrătoare să meargă la consultaţie unde va fi verificat într-un mod amănunțit. În cazul în care starea medicală nu le va permite anumitor conducători auto să se urce la volan, medicii specialiști vor anunţa Poliţia Română în decurs de o zi, iar şoferii îşi vor pierde permisul de conducere.

Ulterior, conducătorii auto cu probleme de sănătate ar trebui să refacă vizita medicală în termen de 30 de zile de la emiterea recomandării. În caz contrar, nu va mai avea dreptul să conducă un automobil pe drumurile publice.

Printre bolile care le-ar putea interzice unora să dețină un permis se numără problemele de vedere dar și cele de auz, un handicap locomotor, afecțiuni cardiovasculare sau episoade repetate de hipoglicemie acută.

[readmore]

Deși aparent este o lege bună, deschide o adevărată cutie a Pandorei întrucât în România, țara unde șpaga este la ea acasă, mulți conducători auto ar putea să ofere o „atenție” pentru ca medicii specialiști să îi lase să șofeze. Astfel, rămân câteva întrebări cărora autoritățile ar trebui să le găsească răspuns:

  • Vor anunța medicii Polița Română? Ce se va întâmpla dacă nu vor proceda în consecință?
  • Nu există, oare, riscul ca doctorii să primească o „atenție” pentru a nu-i mai anunța pe oamenii legii?
  • Cum vor fi verificați medicii dacă au procedat sau nu ca la carte?
  • Cine va fi găsit vinovat în cazul în care va exista un accident de circulație provocat de un șofer cu probleme de sănătate?
Citește și:
Etichete: