30 iul. 2018 | 09:41

Materialele care se mișcă în funcție de lumină imită perfect natura

ACTUALITATE
Materialele care se mișcă în funcție de lumină imită perfect natura

Cercetătorii au reușit să creeze materiale care se mișcă în diferite moduri atunci când sunt expuse la lumină, ceea ce îți aduce aminte de proprietățile organismelor heliotropice.

În biologie există multe exemple în care lumina provoacă mișcări sau schimbări – gândește-te la florile și frunzele care se întorc spre lumina soarelui. Materialele create de cercetători de la Tufts University School of Engineering se bazează pe principiul temperaturii Curie – temperatura peste care anumite materiale își schimbă proprietățile magnetice.

Astfel, savanții au dezvoltat elastomeri magnetici care se mișcă în funcție de lumină. Prin încălzirea și răcirea unui material magnetic îi poți controla proprietățile magnetice.

Biopolimerii și elastomerii alimentați cu CrO2 se vor încălzi în momentul în care sunt expuși la laser sau la lumina soarelui și, de asemenea, își vor pierde temporar proprietățile magnetice până când se răcesc. Mișcările de bază ale materialelor sunt induse prin electromagneți și sunt capabile să se îndoaie și să se răsucească.

„Am putea combina aceste mișcări simple într-o mișcare mai complexă, cum ar fi mersul sau înotatul”, a declarat unul dintre autorii studiului Fiorenzo Omenetto. De asemenea, el a menționat că mișcările pot fi declanșate și controlate doar cu ajutorul luminii.

Cercetătorii au demonstrat o parte dintre aceste mișcări complexe prin construirea unor clești moi care pot prinde și elibera obiecte ca răspuns la iluminarea ușoară.

„Unul dintre avantajele acestor materiale este că putem activa selectiv porțiuni ale unei structuri și le putem controla prin folosirea localizată a luminii”, a declarat un alt autor al cercetării, Meng Li.

El a mai menționat că spre deosebire de alte materiale care acționează la lumină, acestea pot fi modelate astfel încât să se deplaseze către sau departe de direcția luminii.