19 apr. 2018 | 20:00

Amatorul care a simplificat o problemă matematică aproape imposibilă

ACTUALITATE
Amatorul care a simplificat o problemă matematică aproape imposibilă

Un matematician amator a uimit doctoranzii și oamenii de știință din domeniu după ce a făcut primele progrese semnificative în rezolvarea unei ghicitori care există de  mai bine de 60 de ani.

Aubrey de Grey, amatorul care a atras atenția matematicienilor lumii, a făcut progrese în ceea ce privește problema Hadwiger-Nelson. În esență, problema matematică vorbește despre culorile nedetectabile și câte dintre ele- sau, mai degrabă, cât de puține – pot fi reprezentate pe un grafic cu conexiuni potențial infinite.

Imaginează-ți un grafic compus dintr-un număr de puncte diferite împrăștiate pe un plan, toate conectate prin linii trase între ele. Dacă fiecare dintre aceste puncte ar fi colorate, de câte culori ai nevoie ca două puncte conectate să nu aibă aceeași nuanță?

Puzzle-ul nu este o sarcină ușoară, mai ales când întrebarea contemplă un număr infinit de puncte legate. Matematicianul Edward Nelson este cel care a formulat problema în 1950. Ghicitoarea nu a fost rezolvat și nu din lipsa încercării.

În anii ce au trecut, matematicieni s-au pus de acord că este nevoie de nu mai puțin de patru culori, dar nu mai mult de șapte. Timp de decenii s-au înregistrat progrese minime în ceea ce privește micșorarea acestui interval. Asta până când Grey a publicat o dovadă pe site-ul de cercetare arXiv.org.

De Grey este matematician în timpul liber. El mai este cunoscut pentru teoriile sale despre longevitate. De Grey crede că procesele de îmbătrânire umană pot fi inversate. În orice caz, în ceea ce privește problema Edward Nelson el a venit cu un număr.

Gray demonstrează că un grafic cu 1581 de puncte necesită cel puțin cinic culori diferite – nu patru, așa cum se credea anterior. El a ajuns la acest număr după ce s-a jucat cu o formă numită axul Moser, compus din șapte vârfuri și unsprezece margini.

Analizând un număr mare de astfel de construcții împreună cu alte forme, de Gray a realizat un compozit de 20.425 de puncte care necesită mai mult de patru culori. Este pentru prima dată când ghicitoarea a fost cât de cât simplificată în ultimii 60 de ani.