Mașinile cu volan pe dreapta sunt și mai aproape să fie interzise

Mașinile cu volan pe dreapta sunt și mai aproape să fie interzise

Mașinile cu volan pe dreapta aduse în România nu vor mai fi omologate de RAR, iar dacă ai deja un astfel de autoturism, ești obligat să muți volanul pe stânga în anumite condiții.

Mașinile cu volan pe dreapta rămân în continuare o problemă din cauza accidentelor pe care le provoacă și, în sfârșit, apar și câteva reglementări mai clare în privința lor, dar s-ar putea să nu fie eficiente.

Noile măsuri vizează doar mașinile cu volan pe dreapta aduse din afara Uniunii Europene, însă la noi, cele mai multe dintre ele sunt aduse chiar din cadrul țărilor UE.

Ce presupun noile reglementări

La propunerea Registrului Auto Român, Ministerul Transporturilor a modificat reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere:

“Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE şi care nu au suferit modificări în raport cu configuraţia de înmatriculare iniţială”.

Roxana Dima, purtătoarea de cuvânt a RAR, a explicat pentru Adevărul că: “Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV, se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă. Operaţiunile de schimbare se fac doar în ateliere de reparaţii care au în domeniul de activitate posibilitatea de a efectua lucrări la sistemele de frânare, direcţie, rulare, electric, caroserie.”

De unde provin cele mai multe mașini cu volan pe dreapta

Eliminarea taxei auto în 2017 a facilitat aducerea din străinătate a mașinilor cu volan pe dreapta care sunt mai ieftine. Statisticile RAR arată că în 2016 au fost înmatriculate în România 6.000 de mașini cu volan pe dreapta, iar în 2017, peste 25.000.

Conform datelor RAR, cele mai multe autoturisme cu volan pe dreapta vin din Regatul Unit (44.790), apoi din Irlanda (1.944), Bulgaria (1.328), Ucraina (1.213), dar au fost aduse și din țări precum Germania (249), Olanda (106), SUA (77) și chiar Emiratele Arabe Unite (48).

În doar trei ani, au fost aduse circa 51.000 de mașini cu volan pe dreapta, la care se mai adaugă și cele înmatriculate în Bulgaria. În prezent, sunt în jur de 70.000 de astfel de autoturisme. Cele mai multe dintre ele nici nu vor fi “atinse” de noile reglementări RAR.

De ce ar putea fi o măsură inutilă

Unul dintre motive este cât se poate de simplu: românii încă au posibilitatea să-și înmatriculeze mașina cu volan pe dreapta în Bulgaria.

De asemenea, autoturismele din această categorie care au fost deja înmatriculate, vor putea circula în continuare.

“Deocamdată, maşinile din Marea Britanie vor fi omologate pentru că sunt din Uniunea Europeană. Cu maşinile deja înmatriculate nu se va întâmpla nimic. Însă, dacă ajung la reomologare, de exemplu pentru schimbarea motorului, proprietarii vor fi obligaţi să mute şi volanul de pe dreapta pe stânga pentru a mai putea să circule”, a mai explicat purtătoarea de cuvânt a RAR.

Probabil se merge pe principiul că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană prin 2021, dar până atunci, vor putea fi importate suficient de multe. Și nu e nicio diferență între o mașină cu volan pe dreapta dintr-o țară UE și una din afara spațiului comunitar european.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Adevărul