Mașinile diesel, interzise în marile orașe. Ce se întâmplă în București

Mașinile diesel, interzise în marile orașe. Ce se întâmplă în București
Sursa foto: Wikimedia Commons

Mașinile diesel creează adevărate polemici în Europa. Astfel, mai multe state europene, printre care şi România, riscă să fie sancţionate de Comisia Europeană pentru că nu au luat măsuri clare pentru reducerea a poluării în marile orașe.

Presa din Occident atrage atenția asupra faptului că reprezentanții Comisiei Europene ar putea reclama la Curtea Europeană de Justiţie statele în care se depăşeşte permanent limita de noxe şi particule ultrafine. Din cele nouă state fac parte țări importante precum Germania, Italia, Franța, Marea Britanie dar, surpriză, și România.

Dacă acest lucru se va întâmpla, sancțiunile pe care le vor primi statele ar putea fi foarte dure, ba chiar, există riscul ca unele dintre țări să fie obligate să limiteze accesul vehiculelelor diesel în orașele foarte mari, acolo unde gradul de poluare depășește cu mult limitele admise.

Cifrele sunt de-a dreptul alarmante, în condițiile în care peste 500.000 de oameni mor în țările ce fac parte din Uniunea Europeană din cauza gradului ridicat de poluare produs de noxe şi particulele ultrafine. Germania este cea mai poluată țară din Europa si a înregistrat 81.160 de decese în anul 2014, potrivit unui raport apărut în 2017.

Top 5 este completat de Italia (79.820 de decese), Marea Britanie (52.240), Polonia (48.690) și Franta (45.840). În Romania, numarul deseselor înregistrate din pricina poluării a fost de 19.947.

Se pare că reprezentanţii celor 9 ţări vizate au avut o discuție pe data de 30 ianuarie la Bruxelles, cu Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu. Conform surselor din presa germană, Vella le-ar fi spus miniștrilor că „termenele limită au expirat de ceva vreme. Nu mai putem amâna sancțiunile”.

Care sunt cele mai toxice substanțe?

Cele mai toxice substanțe din cauza cărora mii de oameni mor anual sunt particulele fine (PM2,5 – pulberi cu diametrul sub 2,5 microni). Conform statisticilor, acestea ucid în fiecare an 428.000 de oameni în Europa, dintre care 399.000 în statele din Uniunea Europeană. Următoarea substanță toxică este dioxidul de azot cu 78.000 de victime, urmat ozon cu 14.000 de victime.

Câteva orașe au interzis sau vor interzice motoarele diesel

În Roma vor fi interzise maşinile diesel în centru începând cu anul 2024. În Germania, autoritățile sunt pe cale să ia aceleași măsuri după ce justiția germană a permis orașelor să interzică automobilele pe motorină.

În România, Primăria Bucuresti intenționează să interzică accesul în centrul orașului a peste 74% din mașini. Este vorba despre automobilele care nu respectă normele de poluare Euro 5 și Euro 6. Autoritățile s-au inspirat chiar din Germania pentru a realiza acest proiect pe care vor să îl implementeze.

Citește și:
Etichete: