Locuințele pe Marte ar putea fi create mai bine, mai repede cu acest gel
Odată cu apariția ideii că omenirea ar putea să colonizeze Marte, undeva în viitor, intervine și problema construirii potențialelor locuințe.
Sarcina nu va fi una deloc ușoară, însă o nouă descoperire le crește speranțelor celor care chiar cred că este posibil și își doresc ca, la un moment dat, să putem locui pe planeta Roșie.
Cercetători de la Universitatea Boulder au creat un gel super-izolator care crește dramatic rezistența zgârie-norilor și altor clădiri. De asemenea, acesta ar putea ajuta, într-o bună zi, la construirea locuințelor de tip seră pentru coloniștii de pe Marte.
Aerogelul arată ca o lentilă de contact din plastic și este extrem de rezistent la căldură – atât de rezistent încât poți să-l așezi pe mână și să-i dai foc fără să simți nimic. Spre deosebire de produsele similare de pe piață, materialul este translucid.
„Transparența este o caracteristică utilă, deoarece poți folosi gelul pe post de ferestre și, de asemenea, l-am putea utiliza în habitatele extraterestre”, a declarat Ivan Smalyukh, profesor al departamentului de fizică.
Tot acesta spune că poți recolta lumina Soarelui prin materialul termoizolant și poți stoca energia înăuntru, protejându-te de oscilațiile mari de temperatură de pe Marte sau Lună.
Gelul este și mai ieftin de fabricat, deoarece este produs din resturi de bere. Pentru a face un alt tip de gel, Smalyukh și colegii au pornit de la celuloza din plante. Prin controlarea modului în care moleculele de celuloză de leagă, echipa este capabilă să le orienteze într-un anumit model. Acesta este atât de uniform, încât îi permite luminii să pătrundă, dându-i aspectul transparent.
Cercetătorii pot face celuloză prin adăugarea bacteriilor dintr-o gamă largă de resturi alimentare. Ei au vizitat berăriile din zonă, pentru a colecta reziduurile produse după fabricarea berii. Produsul final este un film subțire, flexibil și de 100 de ori mai ușor decât sticla.