04 sept. 2018 | 06:08

Manualul de biologie îți prostește copilul cu greșeli catastrofale

Generalist
Manualul de biologie îți prostește copilul cu greșeli catastrofale

Cei de la Hotnews continuă investigațiile referitoare la manualele unice de clasa a șasea, iar cea mai nouă creație luată în vizor este manualul de biologie. Respectivul volum conține niște greșeli de care ți se ridică părul pe mână.

În urmă cu câteva săptămâni, redactorii Hotnews au descoperit o serie de greșeli în manualul unic de geografie. La momentul respectiv, deși situația era una foarte gravă și se tipăriseră eronat 1,4 milioane de manuale, puteam considera cartea o excepție. Din păcate, acest nou raport referitor la manualul de biologie ne arată faptul că Editura Didactică și Pedagocică va atinge performanța de oferi cele mai multe informații greșite copiilor de clasa a șasea. Unele dintre probleme sunt atât de evidente, încât s-ar putea chiar și un copil de 12 ani să le identifice.

Inima și ficatul sunt puse greșit într-o fotografie care le prezintă elevilor de-a VI-a sistemul de organe al omului. Vasele de sânge au când 160.000, când 96 000 de kilometri. Apare o confuzie între mucegai și paraziți, plus concepte ca “orific” sau lob “interior” al plămânului. La această oră, disciplina cu pricina are două manuale acreditate, cu antetul Ministerului Educației, iar unul dintre ele este îngrijorător până și din punct de vedere gramatical. Întrebări precum ”Cine și cum se produce urina?” sunt mult mai dese decât te-ai aștepta.image-2018-09-3-22683059-0-explicatii-dublate

În premieră, elevii de clasa a VI-a vor învăța peste o săptămână de pe manuale făcute de editura unică a Ministerului Educației. Instituția a modificat procedura de realizare a manualelor școlare și nu le mai cumpără prin licitație publică, ci le editează la Editura Didactică și Pedagogică din subordinea sa. Greșelile de mai jos au fost sesizate publicației online de către profesori de biologie editori și profesori universitari.

Dacă vrei să te convingi și tu de gravitatea situației, manualul este disponibil online pentru download gratuit. Dintre cele două manuale gratuite de biologie pentru clasa a șasea cumpărate de către Ministerul Educației, profesorii sunt obligați să aleagă unul.

image-2018-09-3-22683044-0-contradictie-paginile-10-17

Mai jos voi da câteva exemple de erori care nu au ce căuta într-un manual care formează copiii țării noastre în învățământul obligatoriu. “Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri”, învață copiii, la pagina 10, în cadrul rubricii “Știați că…?” Informația este contrazisă 7 pagini mai târziu: “Totalitatea vaselor de sânge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km”.

Inima și ficatul sunt puse greșit, în fotografia care prezintă sistemul de organe al omului, la pagina 19. Concret, imaginea este pusă în oglindă, iar organele plasate pe partea greșită.

Copiii trebuie să identifice apoi organele indicate printr-o săgeată și numerotate, din imaginea cu sistemul greșit de organe al omului și dintr-o fotografie cu sistemul de organe la iepure. Nu este clar dacă săgețile ar trebui să le arate elevilor organe comune, așa cum ar fi intuitiv, și imaginea pusă greșit cu sistemul la om a dat peste cap planurile autorului. În plus, săgeata nr. 5 este plasată greșit și duce în afara imaginii cu omul.

“Parazitul ia substanțele hrănitoare gata preparate de gazdă fără să o mai supună proceselor de digestie.” – Pe lângă acordul făcut greșit (corect este “Parazitul ia substanțele hrănitoare gata preparate de gazdă, fără să le mai supună proceselor de digestie”), nici informația nu este exactă, spun profesorii contactați de HotNews.ro. De exemplu, căpuşele digeră sângele pe care îl sug de la gazde. (Pagina 34)

Elevii sunt puși să răspundă la întrebarea: “De ce în vecinătatea lichenilor nu trăiesc şi alte plante?” (Pagina 37) Lichenii nu sunt plante, deci formularea “alte plante” este incorectă, iar unii licheni cresc pe plante, deci întrebarea în totalitate este greșită.

Manualul face confuzie între mucegai și paraziți.
 La pagina 37, elevii de clasa a VI-a sunt puși să răspundă la următoarea întrebare: “2. Paraziţii care alterează pâinea sunt: a. țânțarii; b. mucegaiurile; c. viermii intestinali; d. puricii”. Mucegaiul, cel care alterează pâinea, este saprofit, nu parazit. De altfel, manualul definește corect mucegaiul de pe pâine, la pagina 35, drept “fung saprofit”, care se instalează pe organisme “moarte”. image-2018-09-3-22683055-0-confuzie-paraziti-mucegai

Elevii învață că: “Traheile sunt mereu deschise pentru că pereții lor au o consistență tare datorită unei substanțe numită chitină, prezentă și în unghiile noastre.” Chitina nu intră în alcătuirea unghiilor oamenilor, ci cheratina.

“Orificul anal” – în loc de “orificiul anal”, în următoarea propoziție: “Tubul digestiv începe cu cavitatea bucală şi se încheie cu orificul anal.”De precizat că termenul apare scris corect, de multe ori, pe aceeași pagină.

Frază care produce confuzie: “Plierea straturilor interne ale peretelui intestinal și a membranei celulelor care realizează absorbția, precum și numeroase tubulețe cu sânge numite vase preiau substanțele absorbite.” (Pagina 27)

Dezacorduri:

  • “Alegeţi cel puţin o plantă şi cel puţin un animal care trăieşte în deltă.” (Pagina 85)
  • “Întreaga clasă va urmări prezentările şi vor da note de la 1 la 10 fiecărui grup, în funcţie de cât de clar şi bine au răspuns la întrebări.” (Pagina 33)
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele