20 iul. 2018 | 13:28

Ai locuință în România? Legea tocmai a devenit mai dură

Generalist
Ai locuință în România? Legea tocmai a devenit mai dură

Au fost aduse completări la legea asociațiilor de proprietari care ar putea să nemulțumească anumiți locatari. Câteva schimbări sunt importante.

Klaus Iohannis a promulgat pe 19 iulie noile modificări aduse legii asociaților de proprietari. Aceasta cuprinde o serie de modificări atât pentru proprietari, cât și pentru chiriași și sunt aduse noutăți în privința celor care folosesc imobilul pentru alt scop decât cel destinat locuirii.

Cea mai importantă modificare, oferă mai multă putere de decizie asociațiilor de proprietari față de restanțieri la întreținere.

De exemplu, nu vei mai putea să-ți vinzi locuința dacă ai restanțe mai vechi de trei luni. Cel puțin, până la achitarea acestora, desigur. Restanțele nu trebuie să fie mai vechi de trei luni și să depășească valoarea salariului brut minim pe economie, adică 1.900 de lei.

În acest caz, asociaţia de proprietari va fi obligată să solicite notarea în cartea funciară a acestor debite. Totodată, asociaţia va avea o ipotecă legală asupra apartamentelor şi asupra bunurilor mobile din acestea, pentru sumele restante la plată.

În acest fel, asociaţia de proprietari se sigură că poate recupera sumele pe care proprietarul le datorează şi că apartamentele nu pot fi vândute până când datoria nu este achitată.

Dacă nu lași asociația de proprietari să-ți intre în casă, ești amendat

Potrivit noilor modificări aduse legii, ești sancționat cu amenzi dacă nu permiți accesul în locuința ta a reprezentanților asociației de proprietari și a celui care trebuie să facă o reparație care afectează blocul sau în caz de urgență.

În aceste situații, poliția locală are dreptul să-ți aplice amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei, în funcție de gravitate. Amenda poate fi impusă și de primărie, nu doar prin poliție.

Mai exact, cei cărora trebuie să le permiți accesul sunt: preşedintele asociaţiei sau un membru al comitetului executiv, administratorul şi persoana calificată să realizeze lucrările.

Dacă nu anunți ce modificări îți faci în casă ești amendat

De peste două decenii, românii de la oraș cam au obiceiul să-și facă modificări în locuință și care mai afectează și structura de rezistență a blocului. Pentru orice modificare pe care o faci în apartamentul tău, chiar dacă e proprietate privată, trebuie să obții autorizație de la primărie și trebuie să și înștiințezi asociația de proprietari, în cel mult 30 de zile de la finalizarea lucrărilor.

În caz contrar, riști amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Iar dacă modificările tale pun în pericol structura de rezistență a blocului sau afectează modul de funcționare a instalațiilor, amenzile sunt cuprinse între 500 și 3.000 de lei.

[readmore]

Dacă se schimbă destinaţia proprietăţii comune a blocului, acest lucru va trebui făcut în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu, faţă de hotărârea adunării generale a asociaţiei adoptată cu votul a două treimi din numărul tuturor proprietarilor, cum era anterior.

Dacă-ți deschizi firmă la bloc, trebuie să ai acordul celorlalți locatari

Dacă folosești imobilul pentru alt scop decât cel destinat locuirii, trebuie să obții aprobări scrise şi să închei cu vecinii direct afectaţi convenţii prin care să declari activitatea ce se va desfăşura în apartament şi numărul de persoane în funcţie de care se vor plăti cheltuielile la asociaţie.