Legea care ar putea schimba internetul liber cu care suntem obișnuiți
Parlamentul European urmează să voteze miercuri Directiva Drepturilor de Autor, o lege pe care artiștii și agențiile de presă o susțin, din prisma faptului că Google și Facebook le plagiază conținutul și îi deposedează de veniturile din publicitate, după cum arată The Guardian.
Susținătorii directivei spun că marile platforme profită mult financiar de pe urma celor care creează conținut și îl distribuie pe aceste platforme, creatorii pierzând din venituri în urma distribuirii. Ca urmare, noii artiști nu se pot dezvolta în mod firesc, din cauza plăților foarte mici pentru conținuturile lor care sunt folosite de platforme.
Dacă directiva ar fi pusă în aplicare, utilizatorii platformelor nu vor mai putea folosi acele creații fără ca autorii să beneficieze într-un fel sau altul.
Printre susținători se numără Alianța Europeană a Agențiilor de Presă, mai mult de 150 de scenariși și regizori care au semnat o petiție care încurajează adoptarea noii legi și câteva sute de artiști care fac parte din Gruparea Europeană a Societăților de Autori și Compozitori și alte asociații asemănătoare.
Pe de altă parte, cei care se opun acestei posibile directive au explicat că pentru ca legea să intre în vigoare va fi nevoie de filtre extrem de severe, care ar funcționa precum niște echipamente de cenzură, care ar afecta toate formatele, de la videoclipuri la banale GIF-uri. Mai mult, platformele clădite de utilizatori – așa cum este Wikipedia – ar trebui închise dacă directiva va fi semnată. De asemenea, reglementările noi ar putea veni cu costuri mari pentru platformele care au introdus deja filtre de conținut.
Printre oponenți se regăsesc mai-marii Internetului (precum YouTube și Mozilla), omul care a inventat internetul (Tim Berners-Lee), fondatorul Wikipedia (Jimmy Wales) și câțiva artiști care văd în platformele de internet mai mult o oportunitate decât o amenințare asupra conținutului lor.
Un sondaj realizat de Harris Interactive și promovat de Links Associates a arătat că 91% din cei 800 de români chestionați au spus că sunt de acord cu adoptarea unor reguli care să garanteze protecția și remunerarea creatorilor, pe când 84% au afirmat că platformele online ar trebui să le ofere organizațiilor media o remunerație pentru reproducerea de conținut.