Lămpile stradale moderne te afectează mai mult decât credeai
Lămpile stradale moderne, echipate cu LED-uri în loc de becuri incandescente, ajung să ne facă mai mult rău decât bine.
Becurile tradiționale de pe lămpile stradele sunt înlocuite cu LED-uri, care sunt mai ieftine și care poluează mai puțin. Totuși, cei de la Public Health England (PHE) spun că astfel de lumini pot cauza probleme de vedere pe termen lung, iar oamenii pot să ajungă să sufere de o condiție asemănătoare cu un „jet leg” permanent.
Consiliile locale susțin că LED-urile reduc consumul de energie cu până la 40%. În Anglia, acestea sunt montate pe bandă rulantă; în districtul Kent sunt instalate 118.000 de astfel de becuri. Totuși, raportul PHE arată că acest proces nu este tocmai cel mai potrivit pentru oamenii de rând.
Luminile LED-urilor au o tentă albăstruie, rece, care poate fi benefică pentru a-i ține pe șoferi alerți, dar care va reuși mai mult să deranjeze. PHE notează și că un nivel ridicat de lumină albastră poate cauza probleme retinei.
Englezii sugerează că îngrijorările lor sunt luate în calcul și peste ocean, în SUA, unde American Medical Association (AMA) a avertizat că lumina albastră poate afecta ritmul de somn, care mai departe conduce la o funcționare sub-optimă în timpul zilei și chiar la obezitate.
Raportul AMA sugerează folosirea LED-urilor cu cea mai mică intensitate, dar și mascarea acestora într-un mod mai bun, pentru a reduce efectul de strălucire. Acest efect afectează nu doar oamenii, ci și animalele sălbatice.
Rapoartele experților arată că există lămpi stradale cu LED care pot direcționa lumina în direcțiile necesare, reducând la minimum lumina care merge în alte direcții, pentru a reduce poluarea luminoasă. În plus, acestea pot avea și alte nuanțe de culoare, pentru a fi mai puțin dăunătoare oamenilor și animalelor.