02 mart. 2018 | 17:00

Controversă IQOS: ministerul din Coreea, acuzat că ascunde rezultatele testelor

ACTUALITATE
Controversă IQOS: ministerul din Coreea, acuzat că ascunde rezultatele testelor

IQOS a devenit foarte popular în România, unde n-are probleme de natură legală, dar în Statele Unite ale Americii situația stă cu totul altfel.

Tehnologia IQOS este din ce în ce mai populară în ultima perioadă iar, odată cu popularitatea, s-au înmulțit și controversele legate de efectele nocive pe care le-ar avea asupra sănătății fumătorilor.

Ministerul Siguranței Alimentelor și Medicamentelor din Coreea de Sud a declarat pe 26 februarie că încă analizează elementele nocive din țigările IQOS vândute de Philip Morris International. Tehnologia PMI presupune că tutunul este încălzit în loc să fie ars. Ministerul respinge un raport care îi acuză pe cei din minister că au ascuns intenționat rezultatele. IQOS a devenit foarte popular în România, unde n-are probleme de natură legală, dar în Statele Unite ale Americii situația stă cu totul altfel.

Un purtător de cuvânt al ministerului a afirmat că testele pentru identificarea substanțelor toxice din IQOS, precum gudronul, sunt încă în desfășurare. El mai spune că nu este adevărat că ministerul a încercat să ascundă rezultatele și că vor anunța rezultatele imediat după finalizarea testelor.

Ministerul a început o serie de teste în iulie 2017 ca să verifice ingredientele din vaporii eliminați de țigări. Au existat zvonuri că acele teste s-au bazat pe metodele analitice folosite de Organizația Internațională de Standardizare, metode folosite de altfel, pentru testarea țigărilor normale.

Ministerul a decis atunci că are nevoie de noi metode pentru testarea IQOS, astfel a creat un nou sistem de verificare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului a declarat că analiza în curs are ca scop identificarea celor nouă ingrediente care conțin gudron. Printre acestea se numără benzopirina, cadmiul, nichelul și arsenul, care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pot produce cancer sau afecțiuni ale plămânilor.

Aceste teste atrag atenția și creează polemici, deoarece țigaretele IQOS au devenit din ce în ce mai populare în ultima perioadă. Testele independente realizate de Philip Morris arată că nivelul de chimicale toxice găsite în IQOS sunt cu 90% mai puțin dăunătoare decât cele din țigările convenționale.

Între timp, Philip Morris vrea să intre pe piața din America. Votul consilierilor FDA a fost negativ, dar încă nu este o decizie finală în acest caz. Totodată, PMI a fost acuzată că a încercat să măsluiască testele mai sus menționate, așa cum a arătat o investigație Reuters. Dacă intră pe piața nord-americană, are dintr-o dată acces la câteva zeci de milioane de fumători, de unde și interesul de-a primi aprobarea FDA.