iPhone Xs și Xs Max se vând ca pâinea caldă: care e mai profitabil

iPhone Xs și Xs Max se vând ca pâinea caldă: care e mai profitabil

iPhone Xs și Xs Max sunt cele mai noi terminale lansate de Apple și, deși nu reprezintă actualizări spectaculoase de design și funcționalitate față de modelul de acum un an, se vând surprinzător de bine.

Apple nu a dus-o niciodată rău din telefoane și era foarte improbabil ca anul acesta să fie o excepție de la regulă. Nu de alta, dar terminalele exclusiviste sunt la mare căutare în 2018, iar majoritatea producătorilor au crescut semnificativ prețurile smartphone-urilor de top. Revenind însă la gigantul din Cupertino, rețeta din spatele noilor aparate pare mai profitabilă ca niciodată.

Cel mai recent raport pe marginea acestui subiect vine de la CIRP și surprinde o lună completă de disponibilitate în magazine pentru iPhone Xs și Xs Max. Deși detaliile sunt foarte interesante, ideea de bază este că cele mai scumpe iPhone-uri lansate vreodată de gigantul din Cupertino se vând ca pâinea caldă.

Ca o particularitate surprinzătoare, vânzările au fost împărțite aproape egal între cele două modele. Dacă ar fi fost să mă arunc la o speculație, aș fi fost tentat să cred că modelul mai mare ca diagonală se va vinde mai bine.

În ultimele zece zile din trimestrul al treilea, în care Xs și Xs Max au fost disponibile pentru achiziție, au reprezentat fiecare 8% din vânzările aferente tuturor modelelor de iPhone oferite de Apple în 2018. Per total, în zece zile, au avut o valoare combinată de 16% din piața de iPhone-uri, comparabilă cu vânzările pe întregul trimestru dobândite de terminalele lansate în toamna anului trecut.

La nivel de unități vândute, iPhone Xs și Xs Max s-au apropiat de iPhone 8 și iPhone 8 Plus în aceeași perioadă de acum un an. Pentru că vorbim însă de telefoane mai scumpe, în mod previzibil, profitabilitatea a crescut, la fel și prețul mediu pentru un iPhone vândut.

Ca referință, în trimestrul trei din 2017, prețul mediu al unui telefon Apple era de 705 dolari. În al doilea trimestru al acestui an, înainte de lansarea Xs și Xs Max, prețul ajunsese deja la 751 de dolari. La ora actuală se află la o valoare foarte generoasă de 796 dolari.

Va fi interesant de văzut dacă media va scădea după ce va începe comercializarea iPhone Xr, gadgetul un pic mai ieftin decât Xs.