13 ian. 2018 | 08:00

Cum a fost folosit un iPhone la prinderea unui criminal

ACTUALITATE
Cum a fost folosit un iPhone la prinderea unui criminal

Smartphone-urile moderne înregistrează o serie stufoasă de date vizavi de activitatea noastră zilnică, dar e prima oară când un iPhone a facilitat prinderea unui criminal.

Nici măcar nu îți trebuie un iPhone pentru ca detalii legate de efortul făcut pe parcursul zilei, traseul urmat sau pașii efectuați să-ți fie toate înregistrate. Majoritatea telefoanelor inteligente integrează astel de particularități, chiar dacă unele terminale sunt mai ieftine sau un pic mai scumpe. Până acum însă, informațiile cu pricina nu au funcționat ca dovezi într-un proces.

Evenimentul dramatic s-a desfășurat în Freiburg, Germania. În orașul bavarez, un bărbat a fost judecat după ce a violat și ucis o femeie în 2017. Procurorii aveau destul de multe dovezi incriminatorii, dar le lipseau niște date legate de activitatea acuzatului în momentul exact în care a avut loc fapta.

Pentru a beneficia de ajutor în obținerea unor dovezi suplimentare de pe iPhone-ul acuzatului, polițiștii responsabili de investigație au apelat la o companie terță localizată în Munchen. Compania al cărei nume nu a fost dat publicității a reușit să deblocheze telefonul acuzatului, după ce proprietarul aparatului a refuzat să faciliteze procesul.

Pe telefon, în aplicația de Sănătate, s-a putut vedea clar că o parte din efortul fizic de la ora incidentului a fost salvat ca ”urcat pe scări.” Respectiva activitate și ora exactă în care s-a desfășurat au putut fi asociate fără echivoc transportului victimei către albia unui rău și întoarcerii la locul faptei. Încercând să reconstituie evenimentele cu același iPhone în buzunar, un investigator a obținut informații identice în aplicația de sănătate de pe terminalul inculpatului.

În final, procurorii au obținut o condamnare pornind de la informațiile de pe telefonul criminalului. Deși setul de circumstanțe pare unul destul de neobișnuit, Sean O`Brien, un cercetător de la Yale Privacy Lab a confirmat că acesta este trendul pe viitor și că evoluția gadgeturilor purtabile va fi foarte utilă în obținerea unor condamnări.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele