31 aug. 2018 | 17:00

Țara care va interzice vânzarea de băuturi energizante copiilor

ACTUALITATE
Țara care va interzice vânzarea de băuturi energizante copiilor
thesun.co.uk

Energizantele sunt nocive pentru sănătate, iar una dintre țările europene este îngrijorată de efectele pe care acestea le au mai ales asupra copiilor și s-a gândit să impună măsuri în acest sens.

Miniștrii britanici vor să interzică vânzarea de Red Bull, Monster Energy și alte branduri de energizante. Ei vor începe o consultare cu privire la această propunere, cea mai importantă decizie fiind vârsta până la care nu se vor mai vinde energizantele. Deocamdată, miniștrii britanici oscilează dacă băuturile pline cu zahăr și cafeină să fie interzise până la 16 sau 18 ani.

Prim-ministrul britanic Theresa May spune că era necesară examinarea consumului de băuturi energizante, deoarece, de cele mai multe ori, acestea ajung să fie vândute la prețuri mai mici decât băuturile răcoritoare. Aceasta a mai declarat că măsura face parte din strategia de combatere a obezității din rândul copiilor.

Băuturile energizante au adesea mai mult zahăr decât băuturile răcoritoare. Potrivit datelor guvernamentale, energizantele au cu 60% mai multe calorii și cu 65% mai mult zahăr decât băuturile răcoritoare normale. Pe lângă faptul că zahărul este principala cauză a obezității, energizantele le pot provoca copiilor și alte probleme precum durerile de cap sau stomac, probleme cu somnul și hiperactivitate.

O doză de RedBull conține aproximativ 80mg de cafeină, cam aceeași cantitate care se regăsește și într-o doză similară de cafea și de trei ori mai mare decât o sticlă de Coca-Cola.

Jamie Oliver, celebrul bucătar spune că susține inițiativa, deoarece consideră că prea mulți copii le utilizează și înlocuiesc micul dejun cu ele. De asemenea, el susține că profesorii din toată țara i-au povestit cum orele le sunt perturbate din cauza acestor băuturi.

Unii dintre comercianți au interzis deja vânzarea de băuturi energizante, dar prețurile mici din alte magazine au făcut ca statisticile să crească comparativ cu alte țări europene. Marea Britanie estimează că acesta este cu 50% mai mare decât în celelalte țări.