10 mart. 2018 | 11:14

Ce se întâmplă, de fapt, când îți donezi corpul pentru știință

ACTUALITATE
Ce se întâmplă, de fapt, când îți donezi corpul pentru știință

Donarea corpului pentru știință este ceva ce nu multă lume alege să facă, dar regulile cu privire la această practică sunt intrigante pentru oricine.

În Marea Britanie, este destul de simplu. Trebuie doar să completezi niște formulare pe care le poți obține de la aproape orice facultate de medicină. Fără un consimțământ scris, donarea nu poate avea loc. Mai mult, cei apropiați doantorului trebuie să fie și ei informați cu privire la intențiile sale, pentru a putea trimite cât mai repede cadavrul câtre laboratoarele de specialitate. Dacă familia va refuza predarea cadavrului pentru cercetări viitoare, autoritățile medicale nu vor protesta, indiferent de documentele semnate de decedat înainte de moarte.

De cele mai multe ori, cei care aleg să își doneze corpul pentru știință nu pot fi și donatori de organe. Există însă portițe pentru această problemă. De exemplu, dacă un organ nu este potrivit pentru un transplant, autoritățile medicale pot alege dacă restul corpului va fi folosit pentru cercetări ulterioare sau nu.

Printre primele lucruri care se întâmplă cu trupurile donate este plasarea acestora în congelatoare, pentru a încetini procesul de compoziție. De asemenea, se fac teste pentru boli infecțioase. Ulterior, cadavrul va fi îmbălsămat – cu excepția cazurilor în care este folosit pentru a studia procesul natural de descompunere.

Există și cazuri în care corpurile pot fi refuzate. De exemplu, cei care mor din cauze necunoscute sau care mor în maniere neobișnuite (de exemplu, într-un accident de mașină) probabil nu vor mai putea aduce prea multe contribuții științei după moarte. Nici cadavrele care au trecut printr-un proces de autopsie nu trec mai departe. De asemenea, trupurile supraponderale sau care au murit în urma cancerului nu sunt nici ele acceptate.

În cazul în care un corp este refuzat, autoritățile medicale nu vor mai fi responsabile pentru cadavru, iar costurile pentru înmormântare vor cădea pe umerii familiei. Dacă nu este însă refuzat, de cele mai multe ori resturile din corp nestudiate vor fi incinerate sau trimise către familie pentru înmormântare.

Așa că, dacă erai curios, acum știi mai multe detalii despre acest subiect încă tabu la noi în țară.