Internetul mobil a ajuns mai rapid decât Wi-Fi într-un număr record de țări

Internetul mobil a ajuns mai rapid decât Wi-Fi într-un număr record de țări

Dacă vrei să-ți meargă internetul mai repede când te afli într-un bar, renunți la Wi-Fi și treci pe 4G. Internetul mobil este atât de rapid în 2018, încât a depășit viteza medie a rețelor wireless într-un număr surprinzător de mare de țări.

Pentru a obține o viteză la internet mai mare decât cea de la operatorul de date mobile, îți trebuie un router destul de scump și un abonamnet generos de fibră optică. Dacă nu ai făcut astfel de investiții și ai un smartphone de top, viteza de internet de pe 4G are șanse foarte mari să depășească fără emoți rata de download de pe Wi-Fi. Cel puțin aceasta este situația într-un număr de 33 de țări.

OpenSignal a realizat un studiu pe marginea diferențelor de performanță între conexiunile de date mobile și conexiunile wireless pe care le avem cei mai mulți dintre noi în confortul căminului. Concluziile se pot vedea în graficele de mai jos.

Printre cele 33 de țări care oferă un internet mai rapid pe mobil comparativ cu cel de pe wireless se numără teritorii din Africa, Europa, America Latină și Orientul Mijlociu. Deși trenul nu pare neapărat ciudat, unele discrepanțe sunt fascinante.

Diferențele depășesc 10 Mbps în țări precum Australia, Oman și Republica Cehă. Avantaje de câțiva Mb între rețelele mobile și wireless se regăsesc în Austria, Iran și Africa de Sud, printre altele. În Liban, de exemplu, obții 25 de Mbps la download pe LTE comparativ cu Wi-Fi.

În cele mai multe țări, conectivitatea Wi-Fi este însă comparabilă cu cea obținută prin date mobile. În plus, rețele wireless tradiționale au un avantaj semnificativ în teritorii foarte dezvoltate, precum Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud și Statele Unite.

Concluzia studiului este că ar trebui să renunțăm la percepția că o conexiune wireless tradițională este mai rapidă decât o conexiune de date mobile. Deși afirmația respectivă a fost adevărată la un moment dat, când rețelele 5G vor deveni mainstream, e foarte improbabil să se mai întâmple.

internet mobil vs wifi

Citește și: