Cum va digitiza Google o colecție impresionantă de fotografii

Cum va digitiza Google o colecție impresionantă de fotografii

New York Times este una dintre cele mai vechi publicații din lume care continuă să fie în activitate, iar inteligența artificială de la Google va facilita digitizarea arhivelor sale.

În 2018, posibilitatea să vezi un om care răsfoiește un ziar este foarte mică. Înainte de epoca internetului și a televiziunii, publicațiile tipărite reprezentau însă mijlocul principal de informare al oamenilor vizavi de ce se întâmpla în lume. Ca referință, New York Times s-a înființat în 1851 și o mare parte din istoria modernă a fost transcrisă în paginile publicației americane. Din păcate, o parte infimă din ea este disponibilă online.

Deși au făcut efoturi pentru transpunerea în format digital a unui număr mare de ediții vechi ale ziarului, cei de la Google vor colabora cu New York Times pentru eficientizarea procesului. În practică, va fi vorba de un algoritm de inteligență artificială al gigantului din Mountain View care va automatiza scanarea unei colecții foarte mari de imagini cu toate informațiile aferente.

Este vorba de un număr între 5 și 7 milioane de fotografii, cele mai multe dintre secolul 19, care vor ajunge să fie disponibile online. La ora actuală, sunt stocate într-o pivniță a sediului New York Times din metropola americană. 

Scanarea efectivă nu va fi mai rapidă datorită AI-ului Google. În schimb, inteligența artificială va ajuta la procesul de asociere a unor rânduri de text fiecărei poze. Astfel, vei avea un context pentru cadrele imortalizate și îți va fi mai ușor să înțelegi ce reprezintă în momentul în care le răsfoiești. În final, se va crea o arhivă foarte bine pusă la punct, indexată după o varietate de criterii și foarte ușor de sortat. Asta înseamnă și că va fi foarte ușor să găsești ce te interesează.

”Prin ajutarea New York Times în procesul de transformare a arhivei de fotografii se potrivește perfect cu misiunea Google de a organiza toată informația din lume și de a o face universal accesibilă și utilă.” Se arată într-un comunicat Google pe marginea subiectului.