Bursa din New York „faultata” de computere

Bursa din New York faultata de computere

Pe cat de ambiguu este titlul de mai sus, pe atat de dubioasa a fost situatia ieri la bursa din New York unde o serie de achizitii si vanzari de actiuni necontrolate au provocat inchiderea tranzactionarii mai multor actiuni pe motiv ca se pierduse controlul asupra lor.

Actiuni Banca

Un val extrem de rapid de vanzari si cumparari a declansat ieri panica la Bursa din New York. In momentul urmator tranzactionarea actiunilor pentru mai multe companii  a fost oprita temporar . Printre cei afectati se numara giganti in domeniu precum Citigroup, Bank of America sau American Airlines, toatea acestea inregistrand fluctuatii enorme de pret intr-o perioada de timp foarte scurta.

Una din explicatiile gasite pentru problema de mai sus a fost descrisa sec de un reprezentat al Knight Capital Group din SUA. Acesta a zis ca ,,a intervenit o problema tehnica” in zona afacerii care se foloseste de algoritmi computerizati pentru a vinde si cumpara actiuni la mare viteza.

Tot ieri, New York Stock Exchange daduse drumul la un program intitulat Retail Liquidity Program, care ar fi trebui sa ajute micii vanzatori de actiuni oferindu-le acces la aceleasi tranzactii rapide precum marii actionari. Din pacate insa, ziua s-a incheiat cu investigatii declansate de aceasta eroare din sistem.

Un eveniment asemanator a mai avut loc doar in 2010, cand mai multe sisteme computerizate au inceput sa vanda milioane de actiuni necontrolat. Sa fie oare acest eveniment o dovada a faptului ca nu ne putem baza pe computere chiar pentru orice?

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: