Inteligența artificială și biohackingul vor modela viitorul omenirii
Oamenii nu prea se pricep la prezicerea viitorul și, de obicei, omenirea tinde să supraestimeze efectele unei tehnologii pe termen scurt și să subestimeze efectele pe termen lung.
Potrivit celui mai nou raport al firmei de cercetare Gartner, inteligența artificială și biohackingul vor printre tehnologiile cheie care ne vor modela viitorul. Raportul se bazează pe faimosul „hype cycle” al noilor tehnologii care descrie viața acestora pe măsură ce se dezvoltă de la simple concepte până sunt adoptate în masă.
Totuși, o tehnologie ajunge la mase doar dacă supraviețuiesc cursa nebună descrisă în graficul Gartner.
Cei de la Gartner au creat un model pentru a putea face preziceri mai bune. Așadar, pe axa verticală avem vizibilitate, iar pe cea orizonatală avem timpul trecut. Apoi cinci cadrane ale aceste călătorii: punctul de pornire, vârful de de așteptări supraestimate, apoi se ajunge la deziluzie, deoarece așteptările au fost prea mari, urmează apoi așa numită „pantă de iluminare” unde se găsesc utilizări reale ale tehnologiei și la final se ajunge la productivitate.
Cercetătorii Gartner sunt destul de încrezători că inteligența artficială va trece testul și că nu numai oamenii de știință se vor bucura de ea, ci și oamenii de rând și prevede „democratizarea” inteligenței artificiale în următorii cinci-zece ani. Dezvoltarea inteligenței artificiale face pași repezi și deja putem vedea algoritmi de inteligență artificială în rețelele sociale, vehicule autonome și aplicații.
„Tehnologiile de inteligență artificială sunt prezente în trei din cele cinci cadrane ale Hype Cycle și unele dintre ele, precum rețele neuronale sau asistenții virutali, vor ajunge să fie adoptate în masă în următorii doi-cinci ani. Alte categorii precum roboți inteligenți sau Inteligență artificială Paas (Platform as a service – n.r.) se mișcă repede prin hype cycle și o să ajungă în vârf curând apoi îl va depăși”, a spus Mike Walker, cercetător vicepreședinte la Gartner.
Printre alte tehnologii emergente anul acesta compania a semnalat și „ecosistemele digitalizate”, „biohacking”, „experiențele captivante” și „infrastructură omniprezentă”.
Ecosistemele digitalizate se referă la blockchain sau platforme IoT (internet of things). Experiențe captivante (immersive) sunt compuse din tehnologii precum printarea 4D, case conectate, display-uri volumetrice etc. Infrasctructura omniprezentă înseamnă 5G, rețele neurenale, dar și calculatoarele cuantice.
Ultima categorie, și poate cea mai interesantă, este cea de biohacking, adică îmbunătățirea abilităților umane prin intermediul tehnologiei. Aici se referă la implantarea de biochipuri, crearea de țesuturi artificiale, exoskelete care să ajute oamenii să muncească mai bine, realitate augumentată. Un exemplu prin care biohacking-ul ne-ar putea ajuta este un biocip care ar putea detecta boli precum cancerul înainte ca pacientul să dezvolte acele simptome.
„Întrebarea rămâne despre cât de pregătită este societatea să accepte astfel de lucruri și ce probleme etice ridică”, au notat cei de la Gartner.